'14 bin militan Halep'i terk etti, Cemal Maruf Türkiye'ye kaçtı'

Radikal yazarı Murat Yetkin, Suriye Devrimcileri Cephesi lideri Cemal Maruf'un Türkiye'ye kaçtığını, Maruf'a bağlı 14 bin militanın da Halep'i terk ettiğini ileri sürdü.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta İdlib kırsalında El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nden büyük darbe yiyen Suriye Devrimcileri Cephesi'nin (SDC) dağıldığı iddia edildi.

Radikal gazetesinden Murat Yetkin, bugünkü köşesine SDC'yi taşıdı. SDC'yi "ÖSO" olarak adlandıran Yetkin, "Özgür Suriye Ordusu’na bağlı 14 bin milisin Halep’ten çekildiği, liderleri Cemal Maruf’un ise Türkiye’ye kaçtığı, Ankara’daki üst düzey güvenlik kaynaklarınca doğrulandı" dedi.

Bab el-Hava sınır kapısında, haftasonu Ahrar'uş Şam ile Suudi destekli İslam Ordusu arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Yani Bab el-Hava, zaten "kırılgan" bir yapının elinde.

Yetkin'e konuşan isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Maruf'un "Türk devletinin misafiri" olduğunu söyledi.

Murat Yetkin, Halep ile Türkiye sınırı arasında kalan ÖSO kamplarının dağıtıldığını iddia ederken, Cilvegözü'nün karşısındaki Bab el-Hava'da da ÖSO mevzilerinin boşaltıldığını yazdı.

Yetkin, Bab el-Hava'nın, "artık ÖSO değil Ahrar öncülüğünde birkaç gruptan oluşan kırılgan bir yapının kontrolünde" olduğunu öne sürdü.

Nusra'nın saldırısının ardından İdlib'deki Zaviye Dağı'na çekilen Cemal Maruf, zaten sık sık Türkiye'nin "misafiri" oluyor. Geçen sene "El Kaide ile savaşmak bizim işimiz değil" röportajını Antakya'da vermişti.

Ankara ise, ABD'den ÖSO'ya giden silahların Ahrar'uş Şam ve Nusra Cephesi gibi örgütlerin eline geçtmiş olma ihtimalini kabul ediyor.

Yetkin, "sadece ÖSO’dan değil, sadece diğer küçük isyancı gruplardan değil, giderek El Nusra’dan kopan mücahitler de IŞİD’e katılmaya başlamış" diyerek IŞİD'in daha da güçlendiğini belirtiyor.