'Trakya Planı'na karşı eylem planı

AKP hükümetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne hazırlattığı Trakya Çevre Düzeni Planı, bölge halkından yoğun tepki görüyor.

soL (Çorlu) Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ valilerinin oluşturduğu Trakya Kalkınma Birliği (TRAKAB), yaklaşık iki yıldır bir bölge planı hazırlamaya çalışıyor. 25 Aralık 2006 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı'nı (ÇOB) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni (İBB) taraf kabul eden TRAKAB, plan hazırlama yetkisini bir İBB kuruluşu olan İstanbul Metropolitan Planlama'ya (İMP) vermişti. Bölge halkının ve bilim insanlarının "Trakya İstanbul'un arka bahçesi yapılacak" yönündeki karşı görüşlerine karşın, plan, AKP hükümetinin "merkezi baskısı"yla yürütülüyordu.

AKP'nin atadığı Kırklareli ve Tekirdağ valileri, bir ay kadar önce düzenledikleri toplantılarda muhaliflere karşı açık tehditlere başvururken, haftasonu Edirne'de yapılan toplantıda muhalif bilim insanları konuşturulmadı. Kimi AKP'li İl Genel Meclisi üyeleri ve belediye başkanlarının bile muhalif olduğu TRAKAB'a karşı, TMMOB da eylem kararı aldı.

İMP yine süre istedi

AKP'nin Trakya Planı'na karşı ilk ciddi itiraz, geçtiğimiz haftalarda Edirne İl Genel Meclisi'nden geldi. Protokole göre 2007 sonunda bitmesi gereken Trakya Çevre Düzeni Planı'ndan hâlâ bir sonuç alamayan İl Genel Meclisi, "somut bir tarih verilmezse, İMP'ye verilen yetkinin geri alınacağını" duyurdu. AKP'li üyelerin çoğunlukta olduğu meclisten böyle bir karar çıkması, TRAKAB'ı hareketlendirdi.

Cuma günü TRAKAB, ÇOB ve İMP yetkilileri Edirne'de acil bir toplantı düzenleyerek, yeni bir ikna çabasına girişti. Toplantıda, plana başından beri tavır alan bilim insanları "süre yeterli değil" gibi bir gerekçeyle konuşturulmadı. Engellemeyi protesto eden bilim insanları ve çeşitli kitle örgütü temsilcileri, toplantıyı terk etti. İMP ise "bu defa son" diyerek, plan bitiş tarihi olarak 29 Eylül 2008'e dek süre istedi.

Plan'a karşı eylemlere hazırlanılıyor
Tekirdağ'da temsilcilikleri bulunan TMMOB'a bağlı 10 odanın başkan ve yöneticileri önceki gün bir araya geldi. Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cemal Polat'ın çağrısıyla gerçekleşen toplantıda, TRAKAB planlarının bölgeye ve Tekirdağ'a yansımaları tartışıldı. Ziraat Mühendisleri Odası'nın yanı sıra İnşaat, Kimya, Makine, Elektrik, Gıda, Jeoloji, Jeofizik, Harita mühendis odaları ve Mimarlar Odası'nın da yer aldığı toplantı sonunda, Polat, "hazırlanan planların Tekirdağ'a olumsuz etkileri çok. Ona göre biz de yapılacak eylem planını belirlemek için toplandık. TMMOB bünyesindeki üye odalar arasında koordinasyon kurulu kuracağız. Bundan sonra tek ses olacağız" dedi.

Trakya'nın verimli tarım arazilerini ve su gibi doğal kaynaklarını yağmaya açacağı anlaşılan TRAKAB Planı'nın bütünsel içeriği hâlâ bilinmiyor. İMP'nin dokuz ay geciktirdiği bölge planına, çeşitli kitle örgütleri, bilim insanları ve yerel yöneticiler tarafından farklı gerekçelerle karşı çıkılmasına rağmen, nihai planın tahminlerin ötesinde olumsuz hedefler barındırdığı ileri sürülüyor. Bölge halkının yükselen tepkisinden çekinen AKP hükümetinin, açık ifadelerden kaçındığı ve "kafasındaki planı" fiili olarak uygulama çabası içinde olduğu belirtiliyor.