ABD mürettebatı karaya çıkamadı

Gürcistan’a malzeme taşıdıktan sonra Ukrayna’nın Sivastopol kıyısına demir atan ABD gemisindeki mürettebat, binlerce Ukraynalı tarafından düzenlenen NATO karşıtı gösteri nedeniyle kıyıya ayak basmaya cesaret edemedi.

soL (DIŞ HABERLER) Gürcistan'a malzeme taşıyan ABD gemisi Dallas, dün Ukrayna'nın Sivastopol kıyısında binlerce NATO karşıtının protestosuyla karşılandı. Gürcistan'ın Batum kentinden ayrıldıktan sonra Kiev hükümetinin daveti üzerine Ukrayna'ya demirleyen Dallas gemisi mürettebatı, "Yankee Go Home" sloganları atan ve NATO karşıtı pankartlar taşıyan göstericilerden korkarak kıyıya ayak basamadı. Polisin kordon altına aldığı geminin kaptanıyla görüşen Ukraynalı yetkililer, mürettebatın kenti gezmek amacıyla otobüs istediklerini belirtti.

Ukrayna'daki Batı yanlısı hükümet, Rusya'nın Sivastopol'deki Karadeniz Donanma Üssü'yle yapılan anlaşmanın uzatılmayacağını açıklamış ve Rusya'nın üsteki tüm hareketlerini önceden bildirmesini istemişti. Rusya yönetimi ise bu kararı "provokasyon" olarak nitelendirmişti.

Japonya'da da ABD gemisine tepki

Öte yandan ABD üslerine karşı tepkinin hızla arttığı Japonya'da da, ülkeye kalıcı olarak yerleştirilmek istenen ABD nükleer donanma gemisi "George Washington", başkent Tokyo yakınlarındaki Yokosuko kentinde protesto edildi. Geminin yerleşeceği kentte yüzlerce kişi sokaklara dökülerek ABD askerlerinin ülkeden ayrılmasını istedi.