Prof. Dr. İlhan Arsel hayatını kaybetti

Özellikle şeriat hukuku ve dinci gericilik ile ilgili çalışmalarıyla tanınan hukuk profesörü İlhan Arsel, 7 Şubat Pazar günü ABD’de hayatını kaybetti.

89 yaşındaki akademisyen ve yazar Prof. Dr. İlhan Arsel'in, önceki gün ABD’de hayatını kaybettiği ve toprağa verildiği bildirildi.

1921’de İstanbul’da doğan İlhan Arsel, Ankara Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1949’da İsviçre’nin Cenevre Üniversitesi’nde hukuk alanında doktora eğitimini tamamladıktan sonra öğretim üyesi olarak göreve başlayan Arsel, AÜ Hukuk Fakültesi'nde Anayasa Hukuku dersleri verdi.

Arsel, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından yeni bir anayasa tasarısı hazırlamakla görevli on kişilik İstanbul Komisyonu'nda, daha sonra da Kurucu Meclis Öntasarısı'nı oluşturan beş kişilik komisyonda yer aldı. 1966 yılında Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Cumhuriyet Senatosu'na Kontenjan Senatörü olarak atanan Arsel, daha sonra tekrar üniversiteye döndü.

1971 yılında, merkezi New York'ta bulunan "Inter-University Associate" kuruluşuna danışman ve araştırmacı olarak alındı ve bu kuruluşun yayımladığı Dünya Ülkelerinin Anayasaları adlı 14 ciltlik yapıtın "Türkiye" ve "Belçika" bölümlerini hazırladı. 1975 yılında, ders vermekte bulunduğu Ankara Polis Enstitüsü'nden “özgür düşünceli bazı öğrencilerin enstitüden atılmasını” gerekçe göstererek istifa etti. 1977 yılında da, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden “şeriatçı zihniyetin tehlikeli şekilde güçlenmesine karşın suskun olan üniversite yönetimini protesto etmek için” istifa etti.

İleriki yıllarda bir dizi kitap yazan Arsel, daha çok şeriat hukuku ve İslam’ın eleştirisine eğilen kitapları ile tanındı.