İzmir’de kitaplı günler başlıyor

İzmir Kitap Fuarı kapılarını bu Cumartesi 20’nci kez kitapseverler için açıyor.

Ahmet Çınar

Türkiye Yayıncılar Birliği ile TÜYAP’ın ortaklaşa düzenlediği İzmir Kitap Fuarı, 18 Nisan Cumartesi günü kapılarını 20’nci kez açacak.

Bu yıl 400 yayınevi ile aralarında Barış Derneği İzmir Şubesi’nin de bulunduğu çok sayıda dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenecek İzmir Kitap Fuarı’nda söyleşi, şiir dinletileri, panel ve çocuk etkinlikleriyle birlikte 150 kültür etkinliği düzenlenecek.

Aralarında Süreyya Berfe, Merdan Yanardağ, Tuğrul Keskin, Can Dündar, İlber Ortaylı, Deniz Kavukçuoğlu, Ece Temelkuran, Yüksel Pazarkaya, Mine Söğüt, Enver Aysever, Haydar Ergülen, Ercan Kesal, Semih Poroy, Zeynep Oral, Nihat Behram, Ataol Behramoğlu’nun da bulunduğu pek çok yazar, şair ve bilim insanı dokuz gün boyunca okurlarıyla bir araya gelecek.

İzmir Kitap Fuarı, 20 yıldır olduğu gibi bu yıl da Kültürpark içinde aynı salonlarda okurları karşılayacak.

ONUR KONUĞU SÜREYYA BERFE

Yaşamını Urla’da sürdüren Şair Süreyya Berfe, fuarın onur konuğu olacak. İlk şiirini 1962’de Yön dergisinde yayımlanan Süreyya Berfe, şiirlerini Süreyya Kanıpak imzasıyla 1965’e kadar Düzlem, Zeren, Yelken, Şiir Sanatı, Türk Dili, Somut gibi dergilerde, daha sonraki şiir ve yazılarını Papirüs, Yeni Dergi, Yazı, Forum, Oluşum, Soyut, Somut, Ant, Yeni Edebiyat, Yeni a, Birikim, Milliyet Sanat, Defter, Kitap-lık, Gösteri dergileriyle Yeni Gazete ve Ulus gazetelerinde yayımladı. Süreyya Berfe’nin şiirleri 18 dile çevrildi.

AZİZ NESİN 100 YAŞINDA

Fuar bu yıl ayrıca, 100. yaşını kutlayan yazar Aziz Nesin’in portre karikatürlerinden oluşan bir sergiye ev sahipliği yapacak. Cihan Demirci’nin küratörlüğünde hazırlanan “Aziz Nesin 100 Yaşında: Portre ve Karikatür Sergisi”nde 50’nin üzerinde Aziz Nesin portresi okurları karşılayacak.

FUARDAN BAZI ETKİNLİKLER

Fuarın ilk günü olan 18 Nisan Cumartesi 14.00’da Zeynep Oral’ın konuşmacı olacağı “Çağdaş Bir Aydın Olarak Aziz Nesin” söyleşisi; aynı gün 18.00’da Tuğrul Keskin, Haydar Ergülen, Aydın Şimşek’in konuşmacı olacağı “Zito i Panastasis! Yaşasın İsyan!” söyleşisi düzenlenecek. Yine 18 Nisan 15.00’da Merdan Yanardağ, Kırmızı Kedi Yayınları standında “Liberal İhanet” adlı kitabını imzalayıp okurlarıyla sohbet edecek.

19 Nisan Pazar 16.45’te Fatih Yaşlı’nın konuşmacı olacağı “AKP’nin Yeni Türkiye’si Üzerine” başlıklı söyleşi; 25 Nisan Cumartesi 18.00’da Ataol Behramoğlu, Nihat Behram, Onur Behramoğlu’nun katılacağı “Yeniden Yaratılmanın Coşkusuyla Ataol Behramoğlu-Nihat Behram Mektuplaşmaları” başlıklı söyleşi; 26 Nisan Pazar 15.30’da Nihat Behram, Tuğrul Keskin’in konuşacağı “Sanat-Direniş-Teslimiyet” başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek.

Fuarın son günü olan 26 Nisan Pazar 18.00’da ise Yalçın Küçük ile B. Sadık Albayrak’ın konuşmacı olacağı “Obama Doktrini ve Türkiye” söyleşisi yapılacak.