Altın Lale Ulusal Yarışması iptal, uluslararası jüri de çekildi

"Bakur" filminin gösteriminin engellenmesi nedeniyle yönetmenlerin yaptığı basın açıklamasında, Altın Lale Ulusal Yarışması'nın iptal edildiği ilan edildi.

Haber Merkezi

Dün, Sinema Genel Müdürlüğü’nün İKSV’ye gönderdiği yazı dolayısıyla Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun Kuzey / Bakur filminin  saat 16.00’da Atlas Sineması’nda planlanan gösterimi iptal edilmişti.  Yazıda “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in 15. maddesi uyarınca festivallerde gösterilecek Türkiye’de üretilen filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğu hatırlatılmıştı. İKSV de bu doğrultuda ‘’kayıt tescil belgesi’’ olmayan filmin gösterimini gerçekleştirmemişti.

İptal kararının ardından, festivalin ‘’Altın Lale Ulusal Yarışması’’ kategorisinde yer alan filmlerin yönetmenlerinin çoğu filmleri festivalden çektiklerini duyurmuş, bir dayanışma başlatmışlardı.

Bu gelişmelerden dolayı  bugün İstanbul Film Festivali yönetimi bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda; festivalin Uluslararası Jüri Başkanı Rolf De Heer, Uluslararası Jüri Üyesi Melis Birkan, Festival Direktörü Azize Tan, Ulusal Belgesel Jürileri Emel Çelebi ve Pelin Esmer Ve Ulusal Jüri Başkanı Zeki Demirkubuz konuyla ilgili görüşlerini aktardılar.

ALTIN LALE ULUSAL VE ULUSLARARASI YARIŞMALARI İPTAL
Azize Tan,  gelişmelerden dolayı üzgün ama umutlu olduğunu, kendilerine  Kültür Bakanlığı’ndan gönderilen yazının 11 Nisan Cumartesi  günü geldiğini, bu yüzden 12 Nisan Pazar günü gösterimi gerçekleştirilecek olan  Bakur filmini iptal etmek durumunda kaldıkları söyledi. 

Tan, bu durumun Bakur  filmine özel bir durum olmadığını, bu durumun Türk Sineması’nın bir sorunu olduğunu, sinema yönetmeliğinin değişmesi gerektiğini dile getirdi. ‘’Kayıt Tescil Belgesi’’ kriterinin yabancı filmler için şart koşulmadığını, dolayısıyla ikircikli bir tutum sergilendiğini söyledi. Bu koşullar altında da Altın Lale Ulusal Yarışmasını gerçekleştirmeyeceklerini  söyledi.

Ayrıca Tan bu duruma karşı sinemacıların, festivallerin, sektörün bir dayanışma gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi ve 14 Nisan Salı günü de saat 15.30'da Atlas Sineması’nda sektördeki meslek birliklerinin yapacakları basın toplantısını duyurdu.

JÜRİLERDEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Aynı şekilde Ulusal Belgesel Jürileri Emel Çelebi ve Pelin Esmer de sansüre birlik olunması gerektiğini söyledi.

Melis Birkan ise; ‘’Otoritelerin, bir filmi gösteriminden önce sansürlemesini ifade özgürlüğüne bir saldırıdır ve bu kabul edilemez. Uluslararası jüri; sansürlenen filmin yaratıcıları, tüm Türkiyeli Sinemacılar ve festival ile dayanışma içerisinde jürilik görevinden çekilmiştir.’’, açıklamasını gerçekleştirdi.

Festivalin Ulusal Jüri Başkanı Demirkubuz ise; iptal kararının önceden alınmış olduğunu, bu durumun siyasi olduğunu belirti. Filmin sansürünün bahane olduğunu asıl amaçlananın seçimler olduğunu dile getirdi. Demirkubuz, Ağrı’daki çatışmaların, katırların katledilmesi olayının aynı sebeplerle gerçekleştiğini söyledi.

ANA YARIŞMA ÖDÜL TÖRENLERİ DE İPTAL
İstanbul Film Festivali yönetiminden de filmlerin çekilmesiyle Ulusal Yarışma ve Ulusal Belgesel Yarışması'nın yönetmenlik gereği gerçekleştirilemeyeceği, ayrıca Uluslararası Yarışma jürisinin de festivalden çekildiği açıklaması geldi. Bu koşullarda Ulusal ve Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Belgesel Yarışmaları ile festivalin kapanış töreninin iptal edildiği açıklandı. Ayrıca Radikal gazetesi tarafından verilen Halk Jürisi ödülü de yine destekçisi Radikal tarafından festivalden çekildi.