Mizah, yine 'hakaret davası'nda!

Başbakan Erdoğan, Milas Önder gazetesinde yayımlanan bir fıkrada kendisine "şerefsiz" denildiğini iddia ederek, gazete yetkilisi Kaşkar hakkında 2 yıl 8 ay hapis istemiyle dava açtı.

soL (HABERMERKEZİ) Kendisini karikatürlerine konu eden çizerler için "hakaret davası" açmasıyla tanınan Başbakan Tayyip Erdoğan, bu kez de kendisi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki bir fıkrayı yayımladığı için Milas Önder gazetesine dava açtı, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Kemal Kaşkar'ın hapsini istedi.

Gazetenin "basın yoluyla hakaret ettiği" iddiasıyla savcılığa başvuran Erdoğan'ın avukatları Fatih Şahin ve Muammer Cemaloğlu, Kaşkar'ın 125. Madde'den yargılanmasını talep ettiler. 125. Madde, kişilerin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte söz ve eylemler için para veya hapis cezasını öngörüyor. Cezanın basın yoluyla işlenmesi durumunda da ceza üçte bir oranında artırılıyor.

"Teknik açıdan güzel bir fıkra"
Dava hakkında açıklama yapan gazete yönetimi, cumartesi günleri vatandaşlardan gelen fıkraları derleyip yayınladıklarını ve hakaret konusunda duyarlı olduklarını belirtti. Gazetenin ortağı ve yayın yönetmeni Coşkun Efendioğlu, hükümet yetkililerinin, bu tarz bir yayınla ilgili de olsa, hapis talebiyle mahkemeye başvurmasını yadırgadıklarını söyledi. Efendioğlu, "aslında yayın politikalarımızda bu yok ve dikkat de ediyoruz. Dikkatimizden kaçarak da olsa yayımlanan bir fıkra için dava açılmasına gerek yoktu. Ancak fıkra, tekniği açısından güzel bir fıkra" dedi.

Fıkranın Tayyip Erdoğan'a "şerefsiz" dediği iddiasının AKP Milas İlçe Başkanı Hürol Ünlü tarafından bir basın açıklamasıyla duyurulmasından sonra hakkında dava açılan gazete, AKP'ye eleştirel yaklaşan yayın çizgisiyle biliniyor.

Tayyip Erdoğan, daha önce de, Evrensel gazetesi çizeri Sefer Selvi, Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart, Leman dergisi çizeri Mehmet Çağçağ ve Penguen dergisi ile Eskişehir'de çıkan Sakarya gazetesine karşı da, kendisini hicvettikleri için "hakaret" suçlamasıyla tazminat davaları açmıştı.