Behram’dan toplatmaya tepki

Şair-yazar Nihat Behram, Diyarbakır’da kitabının toplatılmasına ilişkin açıklama yaparak ülke adına trajikomik bir durumun yaşandığını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmeleri sürecini anlatan "Darağacında Üç Fidan" adlı kitabın yayıncısı Everest Yayınları ve yazar Nihat Behram, kitabın Diyarbakır'da polis tarafından toplatılmasına tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, farklı dönemlerde ülkenin çeşitli şehirlerinde kitapla ilgili olarak uygulanan keyfi yasağın, bu kez Diyarbakır'da tekrarladığı belirtildi. Önceki gün kitabın satıldığı kitapçılara giden polisin "yasak olduğunu" söyleyerek satışı engellediğinin ifade edildiği açıklamada Everest Yayınları adına editör Sırma Köksal'ın, kitap hakkında hiçbir yasak kararı olmadığı, kitabın yargılanmış ve aklanmış olduğu, buna rağmen bu türden uygulamaların 12 Eylül baskılarını anımsattığı yönündeki görüşlerine de yer verildi.

"Ülkemiz adına trajikomik bir durum"
Basın açıklamasında yazar Nihat Behram'ın konuyla ilgili görüşlerine de yer verildi. Behram, "1976'da yani 32 sene önce yazdığım bir kitapla ilgili hala sorun yaşatılıyor. Bir kitap her dönemde dava ve baskı konusu yapıldı. 22 sene yasaklı kaldı. Yargılandı ve beraat etti. Fakat keyfi baskılar sürgitti. Defalarca gözaltına alındım. En son geçtiğimiz yıl gece yarısı yine aynı nedenle kaldığım otelde gözaltına alınmıştım. Sonunda avukatım İstanbul Başsavcılığı'ndan yazı aldı. Bu yazıda 'Darağacında Üç Fidan ve yazarı hakkında hiçbir dava ve yasak bulunmamaktadır. Kitap ve yazarı yargılanmış ve beraat etmiştir. Bu kitap ve bu kitabı nedeniyle Nihat Behram hakkında bir sorun çıkarılması halinde bu sorunu çıkaran kişi ve kuruluşlar hakkında kanunsuzluk yaptıkları nedeniyle yasal işlem yapılacaktır' denilmektedir. Avukatım 'bu yazıyı nüfus cüzdanı gibi ömrünün sonuna kadar yanında taşıyacaksın' diye bana verdi. Şaka ediyor sanmıştım, ülkemiz adına trajikomik bir durum" dedi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü önceki gün Darağacında Üç Fidan kitabının satışını durdurmuş, Everest Yayınları da duruma müdahale ederek ilgili beraat kararını Diyarbakır'a göndermişti. Behram'ın açıklamasında yer verdiği, hukuken "toplatılması kanunsuzluk" sayılan bu duruma yetkililerin nasıl bir karşılık vereceği ve yasal işlem yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.