TOKİ evleri zenginlere

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın yaptığı panelde, Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren TOKİ’nin ihtiyaç sahibi vatandaşların konut ihtiyaçlarını gidermekten çok zenginler için çalıştığı ve siyasi rant elde etmeyi düşündüğü söylendi.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Konya ve Antalya şubeleri tarafından düzenlenen "Anadolu Konut ve TOKİ Mimarlığı" konulu panelde, Türkiye'nin 81 ilinde faaliyet gösteren TOKİ'nin amacının dışına çıktığı belirtildi. Panelde Dar gelirliler için konut üretmesi gereken TOKİ'nin artık zenginler için çalıştığı belirtilirken, ihtiyaç sahibi vatandaşların konut ihtiyaçlarını gidermekten çok siyasi rant elde etmeyi düşündüğü söylendi.

Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülent Tuna, TOKİ'nin lüks konut ve kâr amaçlı yatırımlara yöneldiğini ifade ederek, , "Hazineye ait binlerce arsayı toplu konut üretmek amacıyla devralan TOKİ'nin amacını aşarak, lüks konut veya kâr amaçlı yatırımlara yöneldiğini gözlemleyebiliyoruz. Yapılan çalışmaların neticesine bakıldığında TOKİ'nin zenginlere lüks konut yapmak için seferberlik ilan ettiği sonucuna varılabilir" dedi. Tuna , TOKİ'nin ürettiği evlerin fiyatının yüksek olduğunu belirtti.

TOKİ mimari estetiğe darbe
Konya Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan panelin açılışında konuşan Tuna, TOKİ'nin Türkiye genelinde yaptığı binaların tekdüze olduğunu belirterek, mimariyi olumsuz etkilediğini söyledi. Anadolu'nun herhangi bir yerine gidilip de yerleşim yerlerinin oldukça uzağında bir yerlerde yapılaşma görüldüğünde bunun tereddütsüz TOKİ eseri olduğunun anlaşılabileceğini belirten Tuna, bu durumun şehrin mimari ve estetik yapısına vurulmuş bir darbe olduğunu ifade etti. Tuna ayrıca büyük kaynaklar ayrılarak, önemli yetkiler verilerek kurulan TOKİ idaresinin mimari tasarımdan, proje elde etme yöntemlerine, arsa kullanımından ihale şartlarına ve yapı denetimine kadar tartışma yaratan sayısız uygulamalarının olduğunu söyledi.

Amaç siyasi rant
Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, TOKİ'nin Türkiye genelinde 295 bin konut yaptığını, bu konutların hepsinin de tek tip yapıya sahip olduğunu, bunun da kent kimliğine zarar verdiğini açıkladı. Aydın, Başbakanlığa bağlı TOKİ'nin ihtiyaç sahibi vatandaşların konut ihtiyaçlarını gidermekten çok siyasi rant elde etmeyi düşündüğünü söyledi. Şehir planlamasından uzak çalışmaların yapımına son verilmesi gerektiğini belirten Aydın, "Bilimsel ve teknik çalışmalarla yeni ve doğru politikalar üretilmelidir" dedi.