Samsun şiddetin başkenti

Samsun TTB Başkanı, TBMM Şiddet Komisyonu'nun 2007 yılında 60 ilde yürüttüğü araştırmanın sonuç raporuna göre gençler arasında delici/kesici alet bulundurma, ateşli silah taşıma oranının en yüksek olduğu ve aile içi şiddetin en çok görüldüğü kentin Samsun olduğunu açıkladı.

soL (Samsun) Samsun TTB Başkanı Cem Şahan, çocuklarda ve gençlerde artan şiddet eğilimi ve okullardaki şiddet olaylarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu'nun 60 ilde yürüttüğü ve komisyon raporunda yer verdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, gençler arasında ateşli silah ve kesici/delici alet bulundurma oranı en yüksek kent olarak Samsun'un belirlendiğini belirten Şahan, aile içi şiddet olaylarının en çok görüldüğü kentin de Samsun olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin Şiddet Haritası'nı ortaya koyan rapora göre, araştırmaya 60 ilde 26 bin 9 lise öğrencisinin katıldığını belirten Şahan, araştırma sırasında 21 kentin cezaevinde yaklaşık bin 700 çocuk ve gencin katıldığı kapsamlı bir şiddet çalışmasının da bir arada yürütüldüğünü söyledi. Şahan, Sosyolog Prof. Dr. Adem Solak'ın başında bulunduğu ve komisyon raporunda yer alan araştırma sonuçlarının, kentleri küstürmemek adına ayrıntılı olarak kamuoyuna açıklanmadığını öne sürdü.

Birinci Samsun, ikinci Adana
Rapora göre, yüzde 46.7 ile ateşli silah taşıma oranının en yüksek olduğu Samsun'dan sonra Adana ikinci sırada geliyor. Komisyon raporunda, şiddet olaylarının önlenmesi için acil eylem planı uygulanması gereken beş kent arasında Samsun'un ilk sırada geldiğini vurgulayan Şahan, Antalya, Konya, Samsun, Adana ve Mersin'de de gençlerin kendine zarar verme düşünce ve eylemlerinin diğer kentlere göre çok daha yüksek olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Aile içi şiddette de Samsun şampiyon
Araştırmaya göre, aile içi şiddetin de en yoğun olduğu kentin Samsun olduğunu belirten Şahan, "Kendinizi en güvenli hissettiğiniz yer, sorusuna ülke genelinde 'aile' diyenlerin oranı yüzde 73 iken, bu oran Samsun'da yüzde 60'a düşüyor. Sonuç almak için 'Gerekirse şiddet, tehdit ve baskı uygularım' diyenlerin oranı yüzde 53.3 ile en yüksek Samsun'da" diye konuştu.

Esrarın kanıksanma oranı da Samsun'da yüksek
Cezaevlerindeki çocuklar arasında yapılan araştırmada ise 'Yetiştiğim çevremde esrar kullanmak doğru bulunur' diyenlerin oranının Türkiye ortalaması yüzde 29.4 iken, Samsun'un bu alanda da yüzde 56 ile Türkiye birincisi olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Şahan, fiziksel şiddete en çok aile ortamında uğradıklarını belirten çocukların oranının da en yüksek Samsun olarak belirlendiğini söyledi.

Şiddet: Yoksulluk ve işsizlik
Ortaya çıkan bu tablo karşısında Samsun'un en önemli sorunu şiddet, alt bileşenlerinin ise yoksulluk ve işsizlik olduğunu açık bir şekilde ortaya çıktığını ifade eden Şahan, "Samsun'da şiddet için acil eylem planı çıkarılmalı ve uygulanmalıdır. Bu kentte bilimsel bilgiyi yok sayan anlayışa karşı durulmalıdır. Şehrin bin 350 üyeli meslek odasını Hıfzıssıhha Kurulu'na almayanlar, şiddet komisyonuna çağırmayanlar, İnsan Hakları Komisyonu'nda yok sayanlar, TBMM Genel Kurulu'nda oybirliği ile kabul edilen 500 sayfalık raporun Samsun sonuçlarını bu ilin eğitimcileri, doktorları, psikologları, sosyologları, sosyal hizmet uzmanları, mühendisleri, aydınları, bilim adamları, şehir ile buluşma retoriğindeki üniversitesi, fakülteleri, öğrencileri, işadamları, yoksulu, şiddete maruz kalanları ile tartışmak zorundadırlar" diye konuştu.