Maltepe NHKM'de 'AKP anayasası ve Türkiye solunun tutumu' tartışıldı

Maltepe Nâzım Kültürevi’nde düzenli olarak yapılan Memleket Tartışmaları bu kez “AKP iktidarının dayattığı anayasa süreci ve Türkiye solunun tutumu” başlığıyla yapıldı.

TKP Merkez Komite üyesi Aydemir Güler’in sunumuyla gerçekleştirilen toplantıya ilgi oldukça yoğundu.

Aydemir Güler, AKP’nin yeni anayasa dayatmasının, adım adım yaratılan 2. Cumhuriyet sürecinin taçlandırılarak sonuçlandırılmasının ilanı anlamına geldiğini söyledi. Güler, laikliğin tamamen yok edilerek, Alevi toplumunun yok sayılarak oluşturulacak yeni sistemin, uluslararası sermayenin talebi olduğunu belirtirken Türkiye toplumunun tek çıkış noktasının, dayatılan yeni anayasanın toptan reddedilmesinde olduğunu söyledi.

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi başlığının aslında uluslararası sermayeye hareket serbestisi sağlamak, ucuz işgücü yaratmak, denetimsiz pazarlar oluşturmak ve işçi sınıfını parçalamak amacını taşıdığını söyleyen Güler, bunun liberal bir saldırı olduğunun altını çizdi.

Kürt sorununu, anayasa tartışmalarında en hassas başlık olarak değerlendiren Güler, AKP anayasasının Kürtler için özgürlük yerine bölgesel asgari ücret anlamına geldiğini söyledi. Güler “Böyle bir anayasa tartışmasının Türkiye solu tarafından tamamen gayrimeşru sayılması gerekir” dedi. Panel, dinleyicilerin soru ve katkılarıyla sonlandı.

(soL - İstanbul)