Kuduz hastalığı yayılıyor

Burdur’da, kuduz hastalığı giderek yayılıyor. Isparta, Denizli ve Afyonkarahisar’a sıçrayan kuduz vakası ile birlikte binlerce üretici mağdur durumda.

soL (HABER MERKEZİ) 120 bin büyük baş ve 220 bin küçükbaş hayvan bulunan Burdur'da, kuduz hastalığı giderek yayılıyor. Burdur'da ilk kez Yeşilova ilçesinin Çardak köyünde çıkan kuduz çevre köy ve beldeleri de aşarak illere sıçramaya başladı. Isparta, Denizli ve Afyonkarahisar'a sıçrayan kuduz vakası ile birlikte binlerce üreticinin mağduriyeti yerel yönetimleri harekete geçirdi.

Burdur il merkezinde Yeşilova ilçesine bağlı Çardak köyünde başlayan kuduz vakası, Askeriye, Akyaka, A. Müslümler, Kışla ve Soğanlı köylerinde, önceki hafta Kemer ilçesine bağlı Akören köyünde, Gölhisar ilçesi ve en son Karamanlı ilçesinde 2 mahallede görüldü. Bölgeye sıçrayan hastalık Isparta, Denizli ve Afyonkarahisar'a bağlı Dinar ilçesinde de çıktı.

Hastalığın 3 ile 5 yıl arasında sürebileceği belirtilirken, vatandaşlara kesilen hayvanlar ile karantina altına alınan işletmelerde 6 ay süreli sütlerin imha edilecek olması ve devletçe bu zararların karşılanmamasından dolayı toplumda hastalık riskinin artabileceği söyleniyor.

Köy-Koop Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Yıldız, "binlerce üreticinin, işletmelerinde karantina nedeniyle, sütlerini satamadığını ve kayıpları devletçe karşılanmadığı için mağdur olduklarını" dile getirdi.Yıldız, "vatandaşların kuduzu ihbar etmekten kaçınabileceğine" dikkat çekerek "Toplum sağlığı risk altında. Kısa sürede yasal düzenleme yapılmalıdır" önerisinde bulundu.

TBMM'nin gündeminde
CHP Burdur Milletvekili Veteriner Hekim Ramazan Kerim Özkan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ihbarı mecbur, tazminat kapsamına alınmayan kuduz hastalığının ülkede büyük sıkıntı ve risk yarattığına işaret ederek, yeni yasal düzenlemenin yapılmasını istedi.