İzmit’te Nazım anması

Şair Nazım Hikmet, doğumunun 107. yılı dolayısıyla İzmit Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen törenle anıldı. Törende hayatı anlatılan Nazım’dan şiirler okundu.

soL (Kocaeli) Anma gecesi Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD), Türkiye Yazarlar Sendikası Kocaeli Temsilciliği, Edebiyatçılar Kooperatifi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Nazım Dostları, Kocaeli Tabip Odası, KESK Şubeler Platformu ve DİSK'e bağlı sendikalar, TMMOB İl Koordinasyonu, TÜSTAV ve Halkevleri'nın katkılarıyla düzenlendi.

Zaten bu ülkenin vatandaşıydı
Cemile Gültepe'nin ''Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne/allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar/ oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında/dünyayı çocuklara verelim/kocaman bir elma gibi verelim/sıcacık bir ekmek somunu gibi/hiç değilse bir günlüğüne doysunlar/bir günlük de olsa öğrensin dünya, arkadaşlığı/çocuklar dünyayı alacak elimizden/ölümsüz ağaçlar dikecekler'' dizeleriyle sunum yaptığı gecede konuşan KYÖD Başkanı Mustafa Küpçü, Nazım'ın dünyada hemen akla gelebilen 3 Türk isminden biri olduğunu belirterek, ''Şiileriyle dünya halklarının kardeşliğine, barışa ve sosyalizme olan inancını dile getirmiştir. Nazım zaten bu ülkenin vatandaşıydı, insanımız ondan bu hakkını hiç almadı ki, AKP hükümeti keyif bağışlar gibi vatandaşlık hakkını geri versin'' dedi.

Sinevizyon, müzik ve şiirler
Konuşmanın ardından Nazım'ın yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Nazım Hikmet Kültür Merkezi Kocaeli'nden Mehmet Göktepe'nin gerçekleştirdiği bu sunumda, Nazım'ın doğuşu ve ölümü arasındaki süreç anlatıldı. Şiirlerinden birkaçının ''Kadınlarımız, Japon Balıkçısı,Karlı Kayın Ormanın'da,Mavi Liman, Tahir'le Zühre Meselesi'' olduğu anımsatılan bu bölümde, müzik grubu Ahibba, onun şiirlerinden bestelenmiş parçaları seslendirdi. Sonra da, konuklardan Necla Acar, Ercan Yamen, Hayrettin Geçkin, Ekrem Ekşioğlu, Suat Özdemir, Ruhan Odabaş, Ruşen Hakkı, Nazım'ın ve kendilerinin yazdığı şiirlerinden okuyarak gecenin daha da anlam kazanmasına katkı sundu. Gece ilginç bir düetle sona erdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncusu Ufuk Aşar Nazım şiilerini dillendirirken, Tarık Keskiner de sazıyla seslendirme yapıp bazı türküleri izleyicilerle birlikte okudu.