Hacettepe özgürlüğü tartıştı

Hacettepe Üniversitesi Kitap Topluluğu'nun "Özgürlük Emek İster" başlığıyla düzenlediği panele konuşmacı olarak Prof.Dr. Erhan Nalçacı ve eski Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İskender Sayek katıldı.

Kitap Topluluğu tarafından düzenlenen panelde ilk sözü alan Prof. Dr. İskender Sayek, üniversitenin tanımını yaparak bir eğitim kurumu olarak toplumsal işlevlerinden bahsetti. Sayek üniversitelerin siyasal iktidarlardan özerkliğinin gerekliliğinden bahsederken Türkiye'deki üniversitelerin bu konuda durdukları yeri tartışmaya açtı. Akademisyenlerin toplumsal olaylar hakkında görüşlerini açıkça bildirme hakları ve günümüzde akademisyenlere yapılan baskılara değindi.

Daha sonra söz alan Erhan Nalçacı konuşmasına üniversitelerin egemen sınıfın bir aracı olduğunu vurgulayarak başladı. Ancak bu aracın doğası gereği bilinçlenen, sorgulayan insanlar yaratarak düzen için bir tehlikeye dönüşebileceğini belirtti. Bu çelişkinin aşılması için üniversitelere yapılan müdahalenin önemine dikkat çeken Nalçacı, bu müdahalalere örnek olarak 1980 darbesinin öncesinde ve sonrasında Türkiye ile üniversitelerin durumunu karşılaştırdı. Nalçacı 80 sonrası üniversitede piyasalaşma ve postmodernizmin ideolojik kuşatmasının başat karakter haline geldiğini belirterek günümüz üniversitelerinden örneklerle konuşmasını sürdürdü.

Sonrasında katılan öğrencilerin soruları ve katkılarıyla devam eden tartışmada 6 Kasım YÖK'ün kuruluş yıldönümü olduğuna dikkat çekilerek bu sebeple İstanbul'da yapılacak mitinge çağrı yapıldı. Üniversitelerde öğrencilerin siyaset yapabilmeleri önündeki engellerin kaldırılması taleplerini bildiren öğrenciler üniversitelerin tam da siyasetin yapılmasının gerektiği yerler olduğunu söylediler. Topluluk üyeleri üniversitede gündeme ve toplumsal sorunlara dair panellerin ve tartışmaların yararlı olduğunu ve etkinliklerine devam edeceklerini bildirdiler.

(soL - Ankara)