Boran 100 yaşında Sakarya'da

Doğumunun 100. yılında Behice Boran Sakarya'daydı. Etkinlikte Boran'ın hayatından kesitler hatırlatıldı, bilime ve siyasi mücadeleye katkısından bahsedildi.

Behice Boran 100. yaş günüde Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı'nın Büyükakten Kültür Merkezi‘nde düzenlediği etkinlikle anıldı. Etkinliğe konuşmacı olarak Prof. Dr. Neşe Özgen , Abdulrahman Atalay ve Yrd Doç. Dr. Hakan Koçak katıldı.

Etkinliğe Behice Boran'ın hayatını anlatan bir slayt gösterisiyle başlandı. Gösteride Behice Boran’ın 14 Mayıs 1910 ‘da Bursa'da başlayan yaşam öyküsü, eğitimi, bir bilim insanı olarak çalışmaları TKP üyeliği ve TİP dönemi de dahil olmak üzere siyasi çalışmaları, gördüğü baskılar anlatıldı.

Konuşmacılardan Prof. Dr. Neşe Özgen Behice Boran’nın Türkiye’de sosyoloji bilimine saha çalışması yapmayı öğrettiğini, 1947’de yaptığı Toplumsal Yapı Çalışmaları’nda farklı köy yapılarının mülkiyet ile olan ilişkisini, mülkiyetin köy hayatını ve insan ilişkilerini nasıl etkilediğini incelediğini, sosyolojiye eşitsiz bileşik gelişme yasasını tanıttığını, edebiyat ile ilgili eleştiriler yaptığını, her zaman akademide kalmayı istediğini, onun akademiden uzaklaştırılmasını, Türkiye’de akademik eğitimin büyük bir kaybı olduğunu anlattı.

Abdulrahman Atalay, Behice Boran’ın bir devrimci olarak yaşadığını ve TİP ‘e üye olduğu için Türkiye kapitalizmi tarafından cezalandırılarak Adapazarı Ceza evinde yattığını, 1960 sonrası Yön hareketinin yukarıdan değişim önerilerine karşı çıktığını hatırlattı.

Etkinlikte Türkiyede üniversitelerde Behice Boran’ın akademik çalışmalarının sistem tarafından akademik eğitime sokulmadığı belirtildi. 12’ci Türkiye Sosyal Bilimler Kongresi’nde Behice Boran’ın çalışmalarının inceleneceği da kaydedildi.

(soL-Haber Merkezi)