"Baz yapma boşuna, yıkacağız başına"

Mamak halkı bir süredir yürüttüğü mücadelelerin ardından baz istasyonlarına karşı geniş katılımlı bir yürüyüş yaptı ve son sözünü söyledi: Parklar bizimdir, satılamaz!

Mamak Belediye Meclisinde AKP’li, MHP’li ve CHP'li meclis üyelerinin oybirliğiyle Mamak sınırları içerisinde toplamda 51 parka baz istasyonu kurulma kararı alınmıştı. Mamak halkının verdiği tepkilerle mahalle arasındaki çocuk parklarına baz istasyonu kurulma kararı bir semt (Balkiraz mahallesi) dışında uygulanamamış, halk bu girişimlere karşı örgütlenme yoluna gitmişti. Yapılan bir dizi çalışmalardan, toplantılardan ve örgütlenmelerden sonra mahallelerdeki halk komisyonları ortak bir platform etrafında bir araya gelmiş ve Baz İstasyonlarına Karşı Mücadele Platformu’nu oluşturmuştu.

Birtakım siyasi örgütlerin yanı sıra sendikal çevreden katılımlar, köy dernekleri ve bireysel katılımlarla güçlenen platform Mamak’ta yapılacak bir yürüyüş düzenleme kararı almıştı. Karar doğrultusunda dün mahallede bir yürüyüş düzenlendi. Şirintepe mahallesi Açıkalın otobüs durağında saat 15.00’te başlayan yürüyüş Tekmezar Hacı Bektaş Veli parkından mahalle arasına girerek Tuzluçayır Meydanı'na kadar sürdü.

Eyleme katılımın yanısıra çevre halkının camlardan, yol kenarlarından ve araçlardan verdiği yoğun destek, mücadelenin meşruiyetini kanıtlar nitelikteydi. Yağmura ve yürünen yolun uzunluğuna rağmen süren yürüyüşte coşku hakimdi. Eylemde sık sık “Baz yapma boşuna, yıkacağız başına!”, “Belediye bazını al başına çal!”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Baz istasyonu istemiyoruz” ve “Sağlıklı yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı. Atılan sloganlar, sık sık çığrılan zılgıtlar, ıslıklar ve alkışlarla görenleri heyecanlandıran ve yürüyüşe davet eden coşku yerini Tuzluçayır meydanındaki basın açıklamasından sonra Menekşe Erbay Parkında yapılan davullu zurnalı, coşkulu bir halaya bıraktı.

Yapılan basın açıklamasında "belediyelerin ve içinde barındırdığı halk düşmanlarının, uluslararası tekelci GSM şirketlerinin halkın sağlığıyla oynayan kararına karşı çıkmanın" önemine değinilerek şöyle denildi: “Mamak’ta ve ülkede, Belediyelerin, uluslararası aç gözlü GSM şirketlerinin ve onun işbirlikçilerin halka yaptığı zulümle mücadele etmek Kürecik’te yapılması istenen NATO radar üssüne karşı, AKP’nin saldığı işsizlik ve yoksullukla, yapılan saldırılara karşı direnmek ve zulmü karşı mücadele etmektir.”

Daha sonra Menekşe Erbay Parkında çekilen halayların ardından megafonla mücadelenin burada bitmediği, bitmeyeceği, platformun her türlü ihtimale karşı tetikte bekleyeceği ve halkın bu konuda uyanık olması gerektiği duyurularak yürüyüşe son verildi.

(soL - Ankara)