Balık çiftlikleri krizi Meclis'e taşındı

3 Temmuzdan bu yana çeşitli aralıklarla toplanan “Meclis Su Ürünleri Yasa Tasarısı Tarım Komisyonu” dün 6. defa bir araya geldi. Görüşmelerde 3 bakanlığın görüş birliğine varamaması komisyonun toplanamadan dağılmasına neden oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Tarım Köy İşleri Bakanlığı, Çevre Orman Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığının temsil edildiği komisyonun dünkü toplantısında Tarım Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'in, "Balık Çiftliği sahipleri mağdur oldu.

Bir an önce Çevre ve Orman Bakanlığı'nın oluşturduğu kriter ve planlara göre balık çiftlikleri belirlenen yerlere taşınmalıdır. Diğer türlüsü balık çiftlikleri sahiplerine eziyet oluyor" sözlerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay "Planları siz yapıyorsunuz, bedelini biz ödüyoruz. Çevrecilerle, inisiyatiflerle biz karşı kaşıya geliyoruz. Koylarda balık çiftliği görmek istemiyoruz. Yapıldığını söylediğiniz plana Danıştay'da itiraz var. Danıştay kararı beklenmelidir" şeklinde yanıt verdi. Bakan Günay'ın sözünü ettiği dava Danıştay tarafından 10-Temmuzda 1. Derecede görüşülecek dosyalar kapsamına alınmıştı.

Bilindiği gibi Çevre ve Orman Bakanlığı balık çiftlikleri için su derinliği, karadan uzaklık ve akıntı hızı olmak üzere 3 kriter belirlemişti. Güllük'te bakanlığın yaptığı ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi) toplantısında da bu şerhlerini rapora geçirterek, yapılan planlamanın bakanlığın kendi ilkel kriterleri ile dahi uyumsuz olduğunu belirten Yurtsever Cephe, akıntı hızının tespiti için en az 2 yıl, her mevsim değişik zamanlarda ölçüm yapılması ve bunların ortalamasının alınması gerektiğini de ÇED raporuna işletmişti. Ancak Güllük'te yapılan ÇED toplantısının sonucu açıklanmadı.

Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan tarafından Mandalya Körfezi (Milas-Bodrum arası sahil şeridi) için Çevre Ve Orman Bakanlığı'nca yapılan ve balık çiftçiliği yapılabilecek alanları belirleyen plana Danıştay 6. Dairesi'nde dava açıldı. Yine İzmir de 16-17 Temmuzda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde yapılan Balık Çiftlikleri Çalıştayı'na, Yurtsever Cephe ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi müdahale etmişti. Çalıştay'ın karar sürecini başlattığı anda yapılan bu müdahale ile toplantı yol haritası belirlenemeden sona ermişti.