Bakanlık’tan “çöp” için ağaç kıyımı

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul’da 50 bin meşe ağacını, bulundukları araziyi Büyükşehir Belediyesi’ne çöplük olarak vererek kestirdiği ortaya çıktı.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne çöplük alanı olarak tahsis ettiği arazide 50 bin meşe ağacı kesildi. Bakanlık, aynı araziyi daha önce “su kaynaklarına yakın olduğu” gerekçesiyle vermemişti.

Radikal’den Ruhi Sanyer ve Mehmet Özdoğan’ın haberine göre Çevre ve Orman Bakanlığı, “Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (İSTAÇ) Göktürk- Odayeri mevkisinde bulunan ve İstanbul Avrupa Yakası’nın çöp depolama alanı olarak hizmet veren katı atık tasfiye tesisinin kapasitesini doldurması nedeniyle ‘ek saha’ sağlamak...” gerekçesiyle İstanbul’da Göktürk mevkiinde en az 50 bin meşe ağacını kestirdi. Katliam boyutunda olan ağaç “tıraşlama” işlemi, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldı.

İSTAÇ, 15 Şubat 2007’de de aynı araziyi çöplük olarak Bakanlık’tan istemiş, Bakanlık bu talebi, su kaynaklarına yakın olan ormanlık bölgede bazı maden sahalarının bulunduğu ve alanın mahkemelik olması sebebiyle hukuki problemler yaşanabileceği gerekçesiyle reddetmişti. Belediye’ye bağlı şirketin talebi daha sonraki senelerde de reddedilmişti. Fakat Bakanlık, 2009 Nisan ayında fikrini değiştirerek araziyi çöplük olarak belediyeye verdi.

Ağaç katliamı yapılan arazinin birkaç kilometre yakınında, eski kömür ocaklarının bulunduğu boş bir arazi daha var. Bakanlık, niye çöplük olarak o arazinin verilmediği eleştirilerine yanıt olarak şunu söyledi: “12 milyon nüfuslu megapol İstanbul için katı atık tesisinin önemi aşikardır. Bu çerçevede katı atık bertaraf tesisinin, mevcut katı atık depolama tesisiyle aynı alanda yer alması daha uygun olacağından, konu hassasiyetle incelenerek 16.03.2009 tarihinde İşletme Müdürlüğü’nce yapılan izin raporuyla izin verilmiştir.”

“Bunlar küçük meşeler”
Arazinin tahsisiyle ilgili soruları yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Değerlendirme Dairesi Başkanı İbrahim Demir ise şunları söyledi: “İstanbul’un Avrupa Yakası’nın çöp depolama ihtiyacını sadece burası görüyor. Günde 9 bin ton çöp geliyor. Artık bu alan bize yetmiyordu ve Çevre ve Orman Bakanlığı, sonunda doğru kararı verdi. Elbetteki ihtiyaç varsa, ağaç kesilecektir. Ayrıca buradaki ağaçların Çevre ve Orman Bakanlığı’nın koruma altına alacağı cinsten ağaçlar olduğunu düşünmüyorum. Bunlar küçük meşeler... Gönül isterdi ki, hiç kesilmesin... Ama başka çare yok. Belediye beş yıl içinde 1.5 milyon adet ağaç dikimi yapmıştır. 50 bin ağaç nedir ki? Ertesi gün yenisi dikilir.”

Demir, boş eski maden ocaklarının neden kullanılmadığıyla ilgili soruya ise ‘hacim yetersizliği’ yanıtı verdi.
(soL - Haber Merkezi)