Ataköy’de hobi bahçeleri yıkıldı

Ataköy’de dün hobi bahçeleri yıkılan vatandaşlar yıkımların rant uğruna yapıldığını söylüyor.

Ataköy sakinlerinin kendilerine ayrılan küçük alanlarda sebze, meyve ekerek beton yığınları arasında nefes almaya çalıştığı nadir yeşil alanlarından olan hobi bahçeleri, yıkım davasında yürütmeyi durdurma kararının alınmasına rağmen dozerler altında kaldı.

Ataköy 9. Kısımda Milli Emlak’a ait olan 100 dönümlük arazi yaklaşık on yıl önce Bakırköy Belediyesi tarafından kiralanıp parsellenerek belediye sınırları içinde yaşayan vatandaşlara ikametgah karşılığı dağıtılmıştı. Bugün ise, kendisine belediye tarafından gösterilen yerde sebze- meyve eken hobi bahçeleri sakinleri aynı belediye tarafından işgalci muamelesi görüyor. Bahçe sahiplerine gönderilen ihbarnamede yıkım gerekçesi olarak bölgenin güvenlikli olmaması ve Ataköy sakinlerini huzursuz etmesi gösteriliyor. Yıkım ihbarı üzerine hobi bahçelerine giderek parsel sahiplerinin tepkilerine kulak verdik.

“Biz buradan gidelim diye suyumuzu kestiler”
Konuştuğumuz bütün bahçe sahipleri yıkım kararının arkasında yatan şeyin tamamen rant kaygısı noktasında ortaklaşıyorlar. Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz bahçe sahibi Edip Yıldız “Bakırköy Belediyesi bu bahçelerden kurtulmak istiyor. Belediye burayı Milli Emlak’tan almış ama bedelini bu kadar yıl ödememiş. Şimdi belediye Milli Emlak’a, Milli Emlak da Belediye’ye suçu yıkmak istiyor. Biz arada kalıyoruz. Sürecin tek sorumlusu belediyedir. Biz buradan gidelim diye iki yıldır suyumuzu kestiler” diyor. Ülkü Yıldız ise gelişmeleri “Süreç tamamen siyasi. Belediyeyi oraya biz getirdik. O sıfatı onlara biz verdik, gerekirse almasını da biliriz. Şimdi Belediye seçim yaklaşıyor diye pek muhatap olmak istemiyor. Ama sürecin sorumlusu Belediye’dir. Biz buraya yıllarca emek verdik, komşuluk ilişkilerimizi geliştirdik, burada paylaşmayı, birlikte olmayı öğrendik. Buradan bizi bu şekilde gönderemezler” şeklinde değerlendiriyor.

“Mahkeme kararları kağıt parçasından ibaret”
Başka bir bahçe sahibi sabahın erken saatinde gelip akşam geç saatlere kadar bahçeye emek verdiğini şimdi bütün emeklerinin TOKİ’nin yapacağı villalara yer açılsın diye yok edilmek istendiğini ifade ediyor. Alınan yürütmeyi durdurma kararına rağmen yıkımın yapılmış olmasını ise bir başka bahçe sakini “demek ki mahkeme kararları bu ülkede kağıt parçasından ibaret” şeklinde yorumluyor.

Dün akşam saatine doğru başlayan yıkım işleminin bugün de sürmesi bekleniyor.

(soL-İstanbul)