Ankara’da 4 yerine 50 birim zararlı

Ankara Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada, baz istasyonlarına yeni bir düzenleme getirilmesinin kararlaştırdığını duyurdu.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan toplantıda baz istasyonlarına yeni düzenleme yapılması konuşulurken, baz istasyonlarının 50 birimlik radyasyon yayar halden, 4 birimlik radyasyon yayar hale getirileceği ifade edildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada Belediye Meclisi’nde kent içerisinde dağınık ve gelişigüzel yerleştirilen baz istasyonlarına yeni bir düzenleme getirilmesinin kararlaştırıldığını duyurdu.

Baz istasyonları Ankara’da 20 yıldır çalışmaya devam ederken, Ankara’da baz istasyonlarının olması gereken 4 birim yerine 50 birim zararlı dalga yaydığı tartışmalar konunun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin de gündemine gelmesine neden oldu. Baz istasyonlarının yaydığı zarar 20 yıldır ilk defa Ankara Belediyesi’nin gündemine gelirken, yeni düzenleme ile baz istasyonlarının yaydığı 50 birimlik zararlı dalganın dünyada uygun görülen 4 birime indirgeneceğini söyleyen Melih Gökçek, "Tabi bu düzenlemeyi uygulamak 4-5 yıl sürer" dedi.

Kentte hem görüntü kirliliği hem de yaydığı elektromanyetik dalgalar açısından zararlı olduğu bilinen baz istasyonları ile ilgili olarak Gökçek şöyle konuştu: “Ankara'nın dört bir tarafına yerleştirilmiş bol miktarda gelişigüzel baz istasyonu var. Bunlar vatandaşın ciddi anlamda tepkisini çekiyor. Zaten çoğu için de izin almıyorlar. Bu istasyonlar ortalama 50 birim elektromanyetik dalga veriyor. Bunun insanların sağlığına tesir ettiği, kanserojen olduğu, bütün dünyada 3 ile 4 birim olması gerektiği söyleniyor. Bunu bölmek için de pek çok yere yeni cihaz konulması gerekiyor. Bu cihazları genellikle renkli ağaçların, heykellerin, buzdolabı gibi kutuların veyahut büfelerin içerisine yerleştiriyorlar. 4 birim dalga yayıyor. Hem kamufle ediyor hem de insan sağlığına zararı engelliyor. Mevcut direklerin sökülüp bu şekilde dağıtılmasını istiyoruz. Tabi bunu yapmak 4-5 yıllık zaman alacak ama zararın neresinden dönülse kardır diye düşünüyorum."

Baz istasyonlarının 20 yıldan bu yana her geçen yıl tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da sayısı hızla artarken düzenlemenin şimdi gündeme gelmesi ve yeni düzenleme için 4-5 yıllık bir zaman öngörülmesi şaşkınlık yarattı.
(soL-Haber Merkezi)