AKP'li belediyelerde büyük vurgun

İstanbul'da AKP'li ilçe belediyelerinin denetim komisyonu raporlarının, usulsüzlükler ve yolsuzluklar geçidi olduğu ortaya çıktı. Adrese teslim ihaleler, fahiş fiyata alımlar, gizlenen ihale evrakları AKP'nin belediyecilik anlayışını gözler önüne seriyor.

Cumhuriyet gazetesinden Aykut Küçükkaya'nın haberinde, AKP’li ilçe belediyelerinin 2012 yılındaki icraatlarını denetlemek üzere kurulan denetim komisyonlarının raporlarına düşülen muhalefet şerhleri yolsuzluk iddiaları ile kaynadığı belirtiliyor. Raporlarda “ihale evrakı gizleniyor, doğal afet olmuş gibi ihaleye çıkılıyor, ihaleler adrese teslim yapılıyor, belediye meclis üyeleri ihale alıyor, yaklaşık maliyeti verenle ihaleyi alan firmalar hep aynı, deprem yardımının teslim tutanağı yok, ihaleden önce işi alan şirketler faturalar kesiyor, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne borçlar mali tabloda gözükmüyor” iddiaları ayrıntılarıyla yer alıyor.

AKP'nin belediyecilik anlayışını ifşa eden raporların ortaya serdiği AKP gerçekliği ise şöyle

Bahçelievler- Aynı firmaya, adrese teslim ihaleler
Yaklaşık maliyeti 18 milyon 586 bin TL olan sözleşme bedeli 18 milyon 579 bin TL olan 33 aylık Güvenlik Hizmeti İhalesi’ne 23 firma istekli olmuş. Bunlardan dördü ihaleye teklif sunmuş. İhaleye teklif sunan firmalardan Şark Özel Güvenlik Ltd. Şti. evrakının fotokopi olması nedeniyle, UMUT Özel Güvenlik Ltd. Şti.-BELPA Ltd. Şti. birim cetveli fiyatı cetveli olmadığından, VİP Özel Güvenlik ihale yasaklısı olduğundan değerlendirme dışı bırakılmış, geçerli teklif olarak Yavuz Güvenlik Ltd. Şti.’nin teklifi kabul edilmiş ve ihale onun vermiş olduğu teklifle 18 milyon 579 bin 748 TL ile Yavuz Güvenlik’e verilmiş. Raporda, aynı firmanın 2012 yılı içinde 5 milyon 100 bin TL tutarında iki ihale daha aldığı ve tüm ihalelerde benzer "yöntemler" izledikleri belirtiliyor.

Kağıthane- Kamu zararı şüphesi
Yapılan büyük ihalelerin çok yüksek oranda yüzde 45’e varan kırımlarla yapıldığı ve büyük bir kamu zararı oluştuğu iddia ediliyor. Raporda "İhalelerin hak ediş incelemelerinin bağımsız yeminli müşavirler tarafından yapılmasının ciddi yarar getireceğini düşünüyoruz" deniyor.

Sancaktepe- İBB borçları ortalıkta yok!
Sancaktepe Belediye Başkanlığı’nın İBB’ye olan borçlarının mali tablolarda görülmediği belirtiliyor. Toplam rakamın 8 milyon 507 bin olduğu ifade ediliyor.

Pendik- 11 danışmanlı başkan
Pendik'te Belediye Meclisi üyeleri ihale alıyor, Büyükşehir Kanunu'nun başkan danışmanları sayısı 2 milyondan fazla nüfuslu büyükşehirlerde 10 olarak sınırlanmasına rağmen, ilçe belediye olmasına karşın Pendik Belediye Başkanı 11 danışmanla çalışıyor.

Küçükçekmece- Gizlenen ihale evrakları

Raporda denetimin şeffaf yapılmasının engellendiği, istenilmesine rağmen 2012 yılı içerisinde ihale ile satışı yapılan belediye yerlerine ait evraklar, belediye birimleri tarafından komisyona teslim edilmediği belirtiliyor.

Gaziosmanpaşa- İhalede ‘danışıklı dövüş’
Firmalar ihale öncesi anlaştığının belirtildiği raporda "aynı firmaların yaklaşık maliyet teklifi verip aynı zamanda ihaleye girmeleri, ihaleyi kazandığı halde imzalamaya gelmeyerek ihalenin diğer firmaya verilmesi, iki firmanın arasında karşılıklı anlaşma olduğunun açık göstergesidir" deniyor.

Çekmeköy- Afet olmuş gibi 'çek'
İstisnai alım yöntemlerine göre doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması halinde idarenin davet edeceği en az üç firma ile ilansız ihale olarak yapılması öngörülüyor. 2012 yılı içerisinde Çekmeköy Belediyesi’nce bu maddeye göre 2 adet ihale yapılmış, ancak raporda "Bu hizmetlerin alımı aşamasında 'can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen' hangi durumlar olduğu anlaşılamıyor" deniyor.
Çekmeköy Belediyesi'nin "afet olmuş gibi davranarak", kamu zararına yol açtığı söyleniyor.

Eyüp- Tekliften önce 'malum olan' faturalar
Eyüp Belediyesi uygulamalarında yaklaşık maliyeti belirleyen, ihaleye giren ve ihaleyi kazanan firmaların hep aynı olduğu görülüyor.Raporda "Görüşümüze göre Eyüp Belediyesi’nin pazarlık usulü ile ihalelerinin yapılış biçiminde çok temel bir sorun vardır" deniyor.

Öte yandan yapılan deprem yardımlarının teslim tutanağı görülmediği, Van-Erciş’e gönderilmek üzere Erzincan Has Bakliyat-Ertürk Saltabaş’tan alımı yapılan kuru gıda malzemelerinin teslim tutanaklarının ve çıkış kayıtlarının ortada olmadığı, kime, nerede ve ne zaman teslim edildiği belirsizliği belirtiliyor.

Aynı belediyede, Ekim ayındaki yurt dışı gezisi için, Eylül ayında, geziye katılacak belediye grubundan ayrı olarak bilet olan Belediye Başkan Yardımcısı Şengül Kocabaş'a yapılan ödemenin usulsüz olduğu ifade ediliyor.