Sakarya ve Bursa'da 8 Mart etkinlikleri

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Sakarya ve Bursa'da da etkinlikler gerçekleştirildi.

Sakarya TKP İl Örgütünün Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Orhangazi Kültür Merkezinde düzenlediği etkinlikte ''Ankara Kent Sahnesi Emekçi Kadınlar'' tiyatrosu ''Kadın Oyunlarını'' sergiledi.

Sakarya halkının yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte tiyatro oyunu sonrası bir etkinlik gerçekleştirildi. Ankara Kent Sahnesi Emekçi Kadınlar Tiyatrosu olarak nasıl bir araya geldiklerini anlatan oyuncular, izleyicilerin tiyatro grubunun amacına, bugün Türkiye’deki kadın mücadelelerine, tiyatro grubunun emekçi kimliğine ve yeni anayasa sürecine dönük sorularını cevaplandırdılar.

Yeni anayasa çalışmalarına umutla bakmadıklarını belirten oyuncular, Akp'nin 10 yıllık iktidarı boyunca kadınlar üzerinde uygulanan baskı , şiddet , aşağılama politikaların yeni yapılacak anayasaya referans olacağını belirti. Yeni Anayasa çalışmalarında kadın kelimesini bile şuan telaffuz edilmediğine dikkat çeken oyuncular, AKP gibi bir iktidardan kadına özgürlük çıkmayacağı söylediler. Etkinlikte kadın mücadelesinin yükseltilmesi gerektiği vurgulanırken, etkinlik geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Venezuela’nın devrimci lideri Hugo Chavez anması ile sona erdi.

Bursa'da da etkinlik
Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle Jose Marti Küba Dostluk Derneği'nin öncülüğünde Bursa Nilüfer Dernekler Yerleşkesinde de “Emekçi Kadınlar Buluşuyor” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında Küba’lı devrimci kadınların özgürlük ve dayanışma mücadelesini anlatan “Şeker ve Tuz” belgeseli gösterilirken, belgeselin ardından düzenlene forumda kadın sorunu tartışıldı.

Forumda söz alan katılımcılar günümüz Türkiye’sinde kadına biçilen rolü ve AKP’nin anayasasını tartıştılar. Kadının kurtuluşunun sosyalizmden geçtiğini ifade eden konuşmacılar AKP’nin anayasayı gerçekleştirme şansı bulduğunda, kadın emeği sömürünün önünün dahada açılacağına ve kadınların kazanılmış haklarının gerileyeceğine dikkat çektiler. Etkinlikte kadın mücadelesinin "kimlik siyaseti" yerine sınıfsal bir persfektiften yürütülmesi gerektiğine dikkat çekildi.

(soL-Sakarya-Bursa)