Köyde kadın isyanı

İzmit’in Bayraktar Köyü’ndeki çiftçi kadınlar, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nde ‘yeter artık’ dedi, eşitlik ve sosyal güvence istedi.

Sabahın köründe kalkıp ev işinin ardından çocuklarla ilgilenen, sonra da tavuklara yem verip, inekleri sağan ve soluğu tarlada alıp akşama kadar ekip biçen, aldığı ürünü de traktörle pazara götürüp satan çiftçi kadınlar, sosyal güvence istiyor.

"Halimizi görün"
Dünya Çiftçi Kadınlar Günü’nde sorunlarını dile getiren kadınlar, gün boyunca neler yaptıklarını uygulamalı olarak gösterdi.

Eşleri akşama kadar kahvehanede oturan kadın çiftçiler adına konuşan Sultan Avdan, şunları söyledi: ‘‘Sektörü omuzlayan bizleriz. Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar yeni yasaya göre sigortalı olmak zorunda. Ancak kırsalda çalışan sadece erkek çiftçi sayılıyor. Hem cinsiyet ayrımcılığına son verilmeli hem de sosyal güvenceye kavuşturulmalıyız. Yasal olarak kadının sigortalı olma hakkı olsa da, kırsalda yaşayanların ekonomik durumu göz önüne alındığında ailede kadının sigorta primi yatırması çok olanaklı değil. Bizler kadın çiftçilerin yüzde 50 indirimli sigortalı yapılmasını istiyoruz.”
(soL-Kocaeli)