AKP'den 'evli ve çocuklu' yasaları geliyor

Başbakan'ın talimatlarıyla kanun yapmayı alışkanlık haline getiren AKP'li milletvekilleri, doğum iznini 16 haftadan 18'e çıkaran, 3. çocuktan sonra 6 hafta yarı zamanlı çalışmayı getiren yasayı meclise sunmaya hazırlanıyor. Evlenenlere ise düşük faizli kredi ile TOKİ evlerinin satılması planlanıyor.

(soL-Haber Merkezi) Başbakan'ın en az üç çocuk talimatlarının, yasal altyapısı da oluşturulmaya başlandı. Mayıs ayında, ‘nüfus politikaları’ konusunda Başbakan Erdoğan, ilgili bakanlar, Başbakanlık ve Kalkınma Bakanlığı Müsteşarları’nın katıldığı bir toplantı yapılmış, Çalışma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın çalışmalar yapması kararlaştırılmıştı. Çalışmaların sonucu, Ekim ayında, pek çok değişiklik kanun teklifi olarak Meclis’in gündemine gelecek.

Doğum izni 18 haftaya çıkıyor
Milliyet'ten Cem Kılıç'ın haberine göre, çalışmaların en çok üzerinde durulduğu nokta doğum izni oldu ve üzerinde anlaşılan süre 18 hafta olarak şekillendi. Mevcut durumda 16 hafta olan ve 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası doğumdan sonra kullanılabilen doğum izninin 2 hafta artırılması gündemde. Bu sırada 18 haftanın kullanımının doğum öncesi ve sonrası tamamen çalışan kadının kendi isteğine bırakılması planlanıyor.

Çalışan anneler için ise doğum izni sonrasında isteyen annelerin kısmi süreli çalışabilmesi tartışılıyor. Bu konuda ağırlık kazanan görüş, çocuk 66 aylık olana yani ilköğretime başlayıncaya dek sigortalı kadınlara yarı zamanlı çalışma önerisinin getirilişi oldu.

Öne çıkan düşünce üç doğuma kadar kademeli olarak kısmi süreli çalışmanın getirilmesi, kısmi süreli çalışmanın toplamda en fazla 6 ay olması, ilk doğumda çalışan anneye 2 ay, ikinci doğumda 4 ay ve üçüncü doğumda 6 ay kısmi süreli istihdam hakkının sağlanması olarak belirlendi. Yarı zamanlı çalışmanın hangi saatleri kapsayacağı, iŞverenlerin yarı-zamanlı çalışmayla ilgili tutumları için ise bir yol haritası henüz çizilmiş değil.

Yapılması planlanan değişiklikle, yarı zamanlı istihdam hakkından sadece anne değil, çalışıyor olması şartıyla baba da yararlanabileceği, yarı zamanlı istihdam hakkı, ebeveynlerin birisi tarafından kullanılabileceği, ebeveynler bu hakkın kim tarafından kullanılabileceğini kendileri tercih edeceği, Eğer planlandığı gibi yasalaşırsa, yarı zamanlı istihdam hakkından çocuk ilköğretime başlayıncaya kadar yararlanmak mümkün olacağı belirtiliyor.
Ancak 66 aylık planlamanın da nasıl uygulanacağı ile ilgili bir veri yok.

Evlenin ve çoğalın 'kredileri
Öte yandan yasayla birlikte, gençlere yönelik evlilik teşviki sisteminin getirilmesi planlananlar arasında. Belirli yaşın altındaki gençlere evlenmeleri halinde kamu bankalarından düşük faizli kredi kullandırılması veya düşük taksitlerle TOKİ’den ev alabilmeleri gibi seçenekler düşünülürken, aile destek programı ve asgari geçim indiriminde de çalışan lehine değişiklikler planlanıyor.
Nüfus artışına yönelik bir diğer yasal değişiklik plan ise, tüp bebek için sağlanan hizmetlerde katkı payının alınmaması ve tüp bebekte SGK’ca desteklenecek deneme sayısının 3’e çıkarılması. Halen geçerli olan düzenlemeye göre, SGK tüp bebek tedavisinde en çok iki denemeye kadar sağlık harcamasını karşılıyor. Ayrıca katılım payı da sigortalıdan alınıyor.