Trump yine Çin'i suçladı: Kasten sorumlularsa sonuçları olacak

ABD Başkanı Trump, yeni koronavirüsün ortaya çıkmasında Çin'i suçlayarak 'Hataysa hatadır, Eğer kasten sorumlularsa sonuçları olur' dedi.

DIŞ HABERLER

ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 pandemisinden dolayı Çin'i suçlamayı sürdürüyor.

Dün Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Trump, Çin'in virüsün ortaya çıkışından sorumlu olduğunu ileri sürerek "Soruşturmalarının sonucu görelim. Biz de soruşturma yürütüyoruz. Eğer bu bir hata idiyse, hata hatadır. Ama eğer kasten sorumlu idiyseler bunun sonuçları olur" diye konuştu.

Çin ile ilişkilerinin "onlar bunu yapana kadar" iyi olduğunu savunan Trump, Çin'e öfkeli olup olmadığını soran bir gazeteciye "Bu şuna bağlı: Kontrolden çıkan bir hata mıydı yoksa kasten mi yapıldı? İkisi arasında büyük fark var" diye yanıt verdi.

Bu arada Cumhuriyetçi Partili bazı Kongre üyeleri virüsün Çin'in Hubei Eyaleti'ndeki bir laboratuvardan çıktığını iddia ederek, salgından zarar gören ABD'lilerin Çin'e dava açmalarını sağlayacak bir yasa tasarısını gündeme getirdi.

Trump ayrıca ABD'nin nüfusa oranla Almanya'dan sonra en az ölüm oranına sahip olduğunu savunduğu açıklamasında Çin'deki rakamlarınsa gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, ''Çin bir numara. Ölüm oranında bizden çok daha ilerideler'' diye konuştu.

Teksas ve Vermont eyaletlerindeki bazı işyerlerinin sosyal mesafe kurallarına uyularak gelecek pazartesi günü açılacağını duyuran Trump, Montana'nın salgın kapsamında getirilen kısıtlamaları cuma günü kaldırmaya başlayacağını ve Ohio, North Dakota ile Idaho'nun da 1 Mayıs'tan itibaren işyerlerini aşamalı olarak açmaya başlayacağını söyledi.