soL hatırlatıyor: Murat Kurum hakkında unutulmaması gerekenler

TOKİ'den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na uzanan kariyeri imar rantının merkezlerinde geçti. Bugün, İBB adaylığı açıklandı. soL, Murat Kurum hakkında unutulmaması gerekenleri hatırlatıyor.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıkladı. İstanbul'un adayı eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum oldu.

Adayın resmen duyurulmasına saatler kala Murat Kurum’un ekip arkadaşlarının tebriklerini kabul ettiği bir video sosyal medyaya "sızdırıldı".

Bakanken çözemedi, İBB'de halledecekmiş

"16 milyon İstanbullu için" yola çıktığını söyleyen Kurum, kısa videoda kentin deprem sorununu çözeceğini vaat ediyor.

Oysa Türkiye'nin yaşadığı en yıkıcı deprem sırasında imar faaliyetlerinden sorumlu olan en yetkili isim Murat Kurum'du.

Deprem bilimcilerin uyarılarına rağmen 6 Şubat depremlerinden etkileneceği bilinen illere yönelik Kurum döneminde yapı stokunu iyileştirmeyi hedefleyen bir çalışma yapılmadı.

Firari müteahhit ile aynı karede

Öte yandan depremde 35 kişiye mezar olan Ezgi Apartmanı'nın yıkılmasından sorumlu olan eski Kahramanmaraş MÜSİAD Başkanı Sami Kervancıoğlu ile Kurum'un fotoğrafı internet arşivlerinde hâlâ mevcut. Depremin ardından kayıplara karışan Sami Kervancıoğlu'nun nerede olduğu bilinmiyor. 

Murat Kurum ve firari Sami Kervancıoğlu

17-25 Aralık'la tanındı

TOKİ kökenli bir bürokrat olan Murat Kurum'un adını Türkiye'ye duyuran ilk olay 17 Aralık 2013'te yaşandı.

AKP'nin eski ortağı Gülen Cemaatiyle yaşadığı kavga "yolsuzluk" operasyonuyla eşik atlamıştı.

İktidarın desteğiyle büyüyen ve iktidarın neredeyse tüm unsurlarını dinleyen Cemaatin operasyon kapsamında ifadeye çağırdığı isimlerden biri de Murat Kurum'du. O dönem Emlak Konut Genel Müdürü olan Murat Kurum'un ''bilgisine başvurulacağı'' bildirilmişti.

Özel konuk evi yaptırdı, Atatürk büstünü kaldırdı

Bundan 5 yıl sonra, Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atanmasının ardından giriştiği ilk işlerden biri "özel konuk evi" inşa ettirmek oldu.

İller Bankası Macunköy Tesisleri’nde Murat Kurum için 2019 yılında 10 milyon liralık, ithal malzemelerin kullanıldığı özel bir konuk evi yapıldığı ortaya çıkmıştı.

İtirazlara rağmen devam eden inşaat sırasında, tesislerin girişinde bulunan Atatürk büstünün yerinden kaldırıldığı fark edilmişti.

Bakan için yapılan özel tadilat sırasında Atatürk büstü kaldırdı

'Sıfır atık', rekor çöp

Bakan Kurum'un sorumluluk alanlarından biri de çevreydi. Görevi sürecinde Türkiye, Avrupa’nın plastik çöpünü en çok alan ülke oldu. İngiltere, İsrail ve Kanada'dan gelen çöplerin Adana'ya yığılması tepki çekti.

Kurum çöplerin varlığını reddetmemiş, sadece adını "ham madde" olarak düzeltmişti:

"Sağlığımıza zarar verecek hiçbir maddenin ülkemize girmesine, burada üretilmesine izin vermiyoruz. ‘Çöp ithal ediyorsunuz’ dediniz. Çöp ithal etmiyoruz, ham madde ithal ediyoruz. O yüzden sıfır atık projesi önemli. Sıfır atıkla biz, geri kazanım oranımızı yüzde 35’lere çıkardık."

Kira fiyatları ne zaman düşecek?

Kira fiyatları da en fazla Murat Kurum'un bakanlığı döneminde yükseldi. Ancak Kurum, kaydedilen her rekorun ardından artışların "suni" olduğunu savundu ve "yakında düşecek" dedi.

Kurum, 5 yıl oturduğu bakanlık koltuğundan kalkalı 9 ay oldu ancak sözünü ettiği "düşüş" hâlâ gerçekleşmedi.

Öte yandan fahiş kira artışları alım gücü zaten düşük olan yurttaşları zorlamaya devam ederken, Kurum döneminin icadı olan göstermelik "yüzde 25 zam sınırı" da uygulanmıyor.

Eşi RTÜK'te, eniştesi AFAD'da 

Murat Kurum'un soyadı RTÜK'te dikkat çeken kadro artışıyla gündeme gelmişti.

Sekiz daire başkanının olduğu RTÜK'te 46 daire başkan yardımcısı olduğu fark edilmiş, Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, bu isimlerden birinin Murat Kurum'un matematik öğretmeni olan eşi Şengül Kurum olduğunu duyurmuştu:

"Duydum ki RTÜK’teki o sayı 50’ye dayanmış. Biri, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı geçenlerden Murat Kurum’un eşi... Zira, Kurum’un matematik öğretmeni olan eşi Şengül Kurum RTÜK’te müdür olarak görevlendirildi. Duyduğum kadarıyla, öğretmen Kurum hakları hariç RTÜK’ten 38 bin lira maaş alıyor."

Kurum soyadını gazetelere taşıyan bir diğer olay 6 Şubat depremleri oldu. Depremlerin ardından yetersiz müdahalesiyle tartışma konusu olan AFAD'da iktidara yakın isimlerin akrabalarının müdürlük yaptığı ortaya çıktı.

Onlardan biri de Murat Kurum'un kız kardeşinin eşi olan Ahmet Nehar Poçan'dı. Poçan, 2019'da dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun onayıyla Emniyet Genel Müdürlüğü İnşaat ve Emlak Dairesi'ne daire başkanı olarak atanmıştı. Poçan, Eylül 2022'de yine Soylu tarafından vekaleten atandığı AFAD'a, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ocak 2023'te asaleten atandı.

Bakanlıktan alınan ve milletvekili yapılan Kurum, 14 Mayıs seçimlerinden bu yana geçen sürede adeta sessizliğe büründü. Meclis Genel Kurul'unda veya herhangi bir komisyonda hiç söz almadı. Sadece yemin etmek için kürsüye çıktı.

Erdoğan'ın adaylığını duyurduğu Murat Kurum, tek kelime etmeden milletvekilliği görevinden istifa edecek ve seçim kampanyasına başlayacak.