Öğrenci kentine 18 yaşında aday: ‘Belediyeler de uyuşturucuya karşı harekete geçmeli’

'Öğrenci kenti' olarak bilinen Eskişehir’de TKP’nin belediye meclis üyesi adaylarından biri 18 yaşındaki Batuhan Şimşek. Şimşek’le adaylık sürecini ve Eskişehir’i konuştuk.

YEKTA ARMANC HATİPOĞLU

Fotoğraflar: İsmail Burak Düzer

31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) Eskişehir Odunpazarı belediye meclis üyesi adaylarından biri liseden geçen sene mezun olan, 18 yaşındaki Batuhan Şimşek.

“Öğrenci kenti” olarak bilinen Eskişehir’de doğup büyüyen Şimşek’le adaylık sürecini, öğrencilerin Eskişehir’de yaşadığı problemleri ve Eskişehir gündemini konuştuk. Uyuşturucu sorunu, Eskişehir gençliğinin ihtiyaçları gibi başlıklara değinen Şimşek, “başka bir siyasetin mümkün olduğunu” vurguladı. 

‘Sınıfımı biliyorum’

2005 yılında Eskişehir’de doğan Şimşek, üniversite sınavına hazırlanırken çalışmak zorunda kalan binlerce öğrenciden biri. Gençlerin okuması gereken yaşlarda çalışmak zorunda kalmadığı bir düzenin sesini yükseltmek için aday olduğunu söyleyen Şimşek, sözlerine şöyle başladı:

“Kendimi tanıtarak başlayayım; işçi çocuğuyum. Ömrüm boyunca AKP’den başka iktidar görmedim. Fatih Anadolu Lisesi’nde okuyordum, ardından açık liseye geçtim. Geçtiğimiz ağustos ayında açık liseden mezun oldum.

Üniversite sınavına hazırlanırken çalışan binlerce öğrenciden biriyim. Dolayısıyla bu düzenin sömürü çarklarını biliyorum, sınıfımı da biliyorum. Öğrencilerin okuması gereken yaşlarda çalışmak zorunda kaldığı bu düzenin değişebileceğine inandım.”

'Ulaşım öğrenciler için pek çok ilden daha pahalı'

Kentteki somut sorunlara değinen Şimşek, Eskişehir’deki ulaşımın öğrenciler için pek çok şehirden daha pahalı olduğunu kaydetti. “Müzelerin, parkların ücretli olması büyük bir sorun. Belediyenin pek çok müzesi var ancak bunların çoğu ücretli” diyen Şimşek, şehrin sorunlarının piyasacı anlayışla bağlantılı olduğunu belirtti:

“Eskişehir öğrenci kenti olarak bilinen bir yer. Kesinlikle öğrencileri ilgilendiren pek çok başlıkta diğer illerden ileri ancak diğer illerden ileri olması bu konuda ‘çok iyi’ olduğu anlamına gelmiyor. Örnek olsun, ulaşım konusunda şehrin büyük sıkıntıları var. Toplu taşıma araçlarının sayıları yetersiz. Ulaşım, öğrenciler için pek çok ilden daha pahalı. Ulaşımla alakalı başka bir problem aylık abonman sisteminin olmaması. Müzelerin, parkların ücretli olması büyük bir sorun. Belediyenin pek çok müzesi var ancak bunların çoğu ücretli. Bunların nedeni piyasacı anlayış.”

'İşçilerin ülke siyasetinde yeterince temsil edilmediğini düşünüyorum'

Türkiye siyasetinin kirlendiğini söyleyen Şimşek, AKP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu’nu örnek gösterdi. Şimşek, Hatipoğlu ile ilgili çıkan işçiye darp haberlerini hatırlattı. Türkiye siyasetindeki çürümenin Eskişehir’de de olduğunu ve siyaset sahnesinde işçilerin, öğrencilerin yeterince temsil edilmediğini kaydetti:

“Öğrencilerin, işçilerin ülke siyasetinde yeterince temsil edilmediğini düşünüyorum. Siyaset tıpkı Türkiye genelindeki gibi Eskişehir özelinde de çok kirli durumda. Bugün Büyükşehir’in AKP’li belediye başkan adayı Nebi Hatipoğlu’nun sicili malum. Eskişehir’in en büyük sermayedarlarından biri. Sahibi olduğu fabrikada bir işçiyi dövdürtmesiyle ve işyerindeki kötü çalışma koşullarıyla gündeme gelmişti. Tam olarak bunun karşısındayız, buna karşı adayım.” 

'Belediyelerin de uyuşturucuya karşı harekete geçmesi gerekiyor'

Şimşek, diğer adayların gençlerden oy almak için “internet paketi” gibi vaatlerde bulunmasını eleştirerek, gençlerin gerçek sorunları olduğunu söyledi. Gençlerin kendilerini kültürel ve sosyal olarak geliştirebileceği mekanların olması gerektiğini vurgulayan Şimşek, uyuşturucunun Odunpazarı’nın Yıldıztepe ve Büyükdere Mahallerinde büyük bir sorun olduğunu kaydetti. 

Şimşek, merkezi hükümetin yanı sıra belediyelerin de uyuşturucuya karşı harekete geçmesi, gençliği uyuşturucudan kurtarmak için uğraşması gerektiğini söyledi:

“Genç deyince düzen siyasetçilerinin aklına internet paketi gibi gençlerin sorunlarına çözüm olmaktan uzak vaatler geliyor. Oysaki kültürel ve sosyal olarak kendimizi geliştirebileceğimiz alanlara ihtiyacımız var. Odunpazarı’nın Yıldıztepe ve Büyükdere Mahallerinde uyuşturucu çok büyük bir problem mesela. Büyükdere benim yaşadığım mahalle, birinci gözden görüyorum bu sorunu. Belediyelerin de merkezi hükümetin yanı sıra bunlara karşı hareket etmesi, gençliği buradan çıkarmak için uğraşması gerekiyor.”

Sözlerini TKP’lilerin belediye meclislerinde halkın çıkarlarını savunan birer bekçi olarak bulunacağını söyleyerek bitiren Şimşek, şunları kaydetti:

“Halka yapamayacağı vaatleri veren düzen siyasetçilerinin karşısına dürüstlüğümüzle çıkıyoruz. Rantçılığın karşısına komünist belediyeciliği koyuyoruz. Belediye meclislerinde de birer bekçi olacağız düzen siyasetçilerine, zübüklere karşı.”