'Netanyahu'nun bölgeyi ateşe vereceği konusunda daha önce uyarmıştık'

Hadaş, 1948'de işgal edilen topraklarda başlayan isyana dair 'Yahudi ve Arapların işgale ve Gazze'ye yönelik saldırılara karşı ortak gösterilerini destekliyoruz' açıklamasını yaptı.

Haber Merkezi

İsrail Demokratik Görüş ve Eşitlik Partisi (Hadaş), başta Lod ve Hayfa kentlerinde olmak üzere 1948 yılında işgal edilen Filistin topraklarında başlayan isyana dair açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Durumun kötüleşmesinden ve şiddete kaymasından endişe duyuyoruz. Masum sivillere zarar verilmesine karşı çıkıyor ve onları, şiddet ve düşmanlık döngüsünden uzak tutmaya çağırıyoruz" denildi.

'Daha önce uyardık'

"Netanyahu'nun iktidarını sürdürmek için bölgeyi ateşe vereceği konusunda daha önce defalarca kez uyarıda bulunduk ve bu gerçekleşti" değerlendirmesi yer alan açıklamada Hadaş, gösterileri ve protesto hakkının kullanılmasını desteklediklerini bildirdi.

'Sivillere zarar verme girişimlerini reddediyoruz'

Açıklamada, "Yahudi ve Arapların işgale ve Gazze'ye yönelik saldırılara karşı ortak gösterilerini destekliyoruz. Fakat linç, mülkleri ve ibadethaneleri kundaklama ve sivillere, Yahudilere ve Araplara zarar verme girişimlerini kararlılıkla reddediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan yaşanan şiddet olaylarına yönelik sükunet çağrısı yapılan açıklamada, Arap karşıtı eğilimleri bilinen sınır kuvvetlerinin Lod kentine girmesine engel olunması gerektiği ve bunun sadece gerilimin tırmanmasına yol açacağı vurgusu yapıldı.

Son günlerde Kudüs ve Gazze'de yaşanan gelişmeleri takiben İsrail'in birçok kentinde protesto gösterileri yaşanmıştı. İsrail İçişleri Bakanlığı, önceki gün Lod kentinde olağanüstü hal ilan ederek sokağa çıkma yasağı başlatmıştı.

Dün ise Batı Şeria'da bulunan İsrail sınır polisinin bir kısmı, isyanı bastırmaya destek olmak için Lod kentine kaydırılmıştı.