İfşa ediyoruz: El ele verip memleketi rantları için zehirlediler

Erzincan İliç’te yaşanan katliam yüzlerce yıl bu toprakları, havayı, insanları zehirleyecek. İşçileri de bu toprakları da zehirleyenler belli.

Haber Merkezi

İliç’in üstüne kara bir bulut gibi çöken siyanürün bu memleketin topraklarına karışması AKP iktidarı ve o gün yan yana oldukları Fethullahçıların sermayeyle işbirliğine dayanıyor.

Anagold Madencilik İliç'e adeta yıllardır musallat oldu. Dağı taşı yağmalamak için önce okul, cami reklamlarıyla göz boyadılar ardından hibe araç, kamuya hibe 'yatırım'la göz boyadılar. 'Sosyal proje' adı altında yaptıkları vahşi madenciliği gizlemeye çalıştılar.

Verdikleri rüşvet ortaya çıkınca, rüşveti alanlara değil ortaya çıkaranlara fatura kesildi. 

Cihaner ipin ucunu yakalamıştı

2007 ve 2010 yıllarında Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde olan İlhan Cihaner, Fethullahçı savcı Bayram Bozkurt ile Anagold şirketi arasında rüşvet alışverişi olduğunu ortaya çıkardı. Cihaner bununla da kalmadı rüşvetin AKP'li eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in avukat oğluna kadar uzandığını 2009’da Adalet Bakanlığı kayıtlarına geçirdi. Bu memleketin her bir yanını zehirleyen işbirliğinin ilk kurşunlarından biri işte bu hareketi sebebiyle Cihaner’e olmuştu. Başsavcı Cihaner, yürüttüğü rüşvet soruşturmasının ardından 2010’da makamında gözaltına alınarak Ergenekon davası kapsamında tutuklandı, hem de ‘Efe’ adıyla gizli tanık olan Fethullahçı savcı Bayram Bozkurt’un ifadeleriyle.

Çöken madenin sahipleri kim?

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, "Çukurdere Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" adıyla 2000 yılında Ankara’da kuruldu. Şirket ilk olarak merkezi ABD’nin Denver şehrinde bulunan ve Kanada borsasında işlem gören Anatolia Minerals Development Limited’in Türkiye’de faaliyet gösteren bir alt şirketi olarak madencilik alanında çalışmaya başladı. Anatolia Minerals, Avustralya’nın en büyük üçüncü altın üreticisi olan Avoca Resources Limited’le birleşerek Alacer Gold Corporation’ı kurdu.

2009 yılında Berat Albayrak’ın CEO’luğunu yaptığı Çalık Holding’e bağlı Lidya Madencilik ile Anatolia Minerals’ın sahibi olduğu Alacer Gold ortaklığında Anagold Madencilik şirketi kuruldu.

Alacer Gold, 2020 yılında Kanada merkezli madencilik şirketi SSR Mining'le birleştiğini duyurdu. Birleşme sonucu ortaya çıkan yeni oluşumun faaliyetlerine "SSR Mining" adı altında devam edeceği açıklandı.

2010’dan bu yana Erzincan, İliç’teki Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold’un yüzde 80’i SSR Mining’e, yüzde 20’si ise Lidya Madencilik’e ait.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'ni işleten şirket, burada 22 Aralık 2010'da altın üretimine başladı.

İliç’e Anagold sponsorluğunda cami

Vali ve kaymakamlıkla arasından su sızmayan, açtığı okullar ve camilerle iktidar mensubu herkesi kadrajlara toplayan Anagold Madencilik tipik bir sermayedar.

Anagold Maden Şirketi tarafından İliç’in Yeni Çöpler köyüne "Selçuklu mimarisinde" cami inşa edildi.

Anagold Maden Şirketi’nin müteahhitliğini yapan Ah Kut İnşaat firmasından Ali ve Mehmet Kutanoğlu 2011 yılında “Yeni Çöpler köy evlerinin inşaatını yaparken, köye ilköğretim okulu, muhtarlık binası, sosyal tesislerin yanında, bölgeye hitap edebilecek bir cami de yapmaktayız” açıklamasında bulundu.

Kaymakamdan şirketin CEO'suna teşekkür ödülü

Kaymakam Örnek, Anagold’a teşekkür şilti verdi

Anagold Genel Müdürü Burhanettin Şahin, Anagold CEO’su Stewart Beckman, dönemin İliç Kaymakamı Ertuğrul Örnek, Anagold Dış İlişkiler Direktörü Melik Zafer Yıldız

Dönemin İliç Kaymakamı Ertuğrul Örnek, İliç'e 4x4 Ambulans, tam teşekküllü itfaiye aracı, kuka kanal temizleme aracı ve vidanjör veren Anagold CEO’su Stevart Beckman’a teşekkür şilti verdi.

2018'de Türk İdareciler Derneği tarafından belirlenen Başarılı İdareci Şehit Kaymakam Ersin Ateş Üstün Hizmet Ödülünü Ertuğrul Örnek, Saray'da düzenlenen törende Erdoğan'ın elinden aldı. Ertuğrul Örnek, aynı yıl Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı'nın Özel Kalem Müdürlüğü görevine yükselmişti. Örnek hâlâ aynı görevde.

24 Erzincanspor'a da 'sponsor'

24 Erzincanspor ya da sponsorluk ismiyle Anagold 24 Erzincanspor. Valiliğin sitesinde yer alan bilgilere göre 2016 yılında Binali Yıldırım'ın talimatıyla Anagold ile takım arasında sponsorluk protokolü imzalandı.

Şirketten valiye hayırlı olsun ziyareti 

Anagold Madencilik Genel Müdürü Burhenettin Şahin ve Anagold Ülke Müdürü Geoff Day'in 2020 yılında atanan vali Mehmet Makas’ı makamında ziyaret edip hayırlı olsun dedikleri de valilik sayfasından paylaşılmış.

Anagold'un okul açılışına Milli Savunma Bakanı katılmış

Anagold Madencilik Anonim Şirketi ve İç İçtaç Bağıştaş Enerji Üretim ve İşletme Anonim Şirketi tarafından yaptırılan okulun açılışına Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Süleyman Kahraman, Milletvekilleri Sebahattin Karakelle, Serkan Bayramve İl Millî Eğitim Müdürü Aziz Gün katılmış.

Binali Yıldırım altın madenine karşı köylülere 'bozguncu' demişti

Dönemin AKP Genel Başkan yardımcısı Binali Yıldırım, protestocu köylüleri algı operasyonu yapmakla suçlamıştı. Maden ocağının bulunduğu Sabırlı köyü sakinleri seslerini duyurmak için bölgede sık sık eylem yapmıştı.

Yıldırım’ın şunları söylemişti:

“İliç eski İliç değil. Erzincan’dan da daha ileriye gitti, gurur duyuyoruz. Her türlü tedbir alınıyor, denetlemeler yapılıyor. Bu konuda hemşehrilerimizin her söylenene kulak asmamalarını ben özellikle rica ediyorum. Buna ihtiyacımız var, orada yüzlerce binlerce istihdam oluşuyor.

Vatandaşlarımızın ciddi anlamda hayat standardı yükseldi. Onları kaybetmenin bir anlamı yok. Dünyada altın madeni sadece orada yapılmıyor. Teknoloji bunların emniyet tedbirlerini almak için yeterli.

Tabii ki çevre bizim için önemli ama bunu algı operasyonuyla kaynakları harekete geçirmemizi geciktirmek, engellemek… Bu da başka bir oyun. Buna da dikkat etmemiz lazım. Avrupalılar yıllarca bu yanlışı yaptılar sıra bizim kaynaklarımıza gelince böyle propagandalar maalesef oluyor.”

Şirketin 7,2 milyon dolar borcu silinmiş

DW’den Pelin Ünker’in Aralık 2023’te hazırladığı habere göre, Anagold’un vergi borcunun silindiği, şirketin yüzde 80 ortağı olan Kanadalı altın madeni şirketi SSR Mining’in bilançosunda ortaya çıktı.

SSR Mining’in 2023 yılına ait üçüncü çeyrek finansal raporuna göre Türkiye’de önceki dönemlerden kalan 8,6 milyon dolarlık vergi borcu bulunuyordu. Şirket, 12 Mart 2023’te yürürlüğe giren yasa uyarınca yaptığı vergi affı anlaşması uyarınca 7,2 milyon ABD Doları tutarında vergi, faiz ve cezayı sıfırladığını, 8,6 milyon yerine 1,4 milyon dolar nakit ödeme yaptığını beyan etti.

Raporda ayrıca Türkiye’de kurumlar vergisinin bu yıl yüzde 20’den 25’e çıkarıldığı ancak Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle buradan gelecek vergi artışının dengelendiği belirtiliyor.

Dokuz aylık geliri 323 milyon dolar

SSR Mining’in finansal tabloları, yarattığı çevresel risklerden dolayı davalık olan Çöpler Madeni işletmesinin şirket için oldukça karlı olduğunu gösteriyor.

Buna göre Çöpler Madeni’nden yılın dokuz ayında 322,8 milyon dolar gelir elde eden şirketin kârı da 46,5 milyon dolar oldu. Şirket, bu madenden 2020’den bu yana ise yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kâr elde etti.

Konunun gündeme gelmesinin ardından şirket tarafından yapılan açıklamada, 12 Mart 2023’te yürürlüğe giren yasa uyarınca vergi affından yararlanıldığı ileri sürülmüştü.

AKP'nin İBB adayı Murat Kurum kapasite artışını onaylamış

Madenin kapasitesi uzmanların uyarılarına rağmen, 2020 yılında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci defa artırılmıştı.

O dönem bakanlığın koltuğunda şimdilerde AKP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilen Murat Kurum oturuyordu.

Kurum'un imzasını taşıyan onay ile maden alanı 3 kat artırıldı.