İliç'te maden firmasından işçilere tehdit: 'Gazetecilere ve dışarıya çıt çıkmayacak!'

Dün yaşanan maden faciasından sonra soL'un ulaştığı işçiler maden şirketinin ve ona bağlı taşeronların yöre halkını ve çalışanları dışarıya bilgi vermemesi konusunda tehdit ettiğini söyledi.

Özkan Öztaş

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden sahasında meydana gelen toprak kaymasının ardından 9 işçi göçük altında kalmış ve arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştı.

Dün başlayan arama kurtarma çalışmaları neticesinde henüz bir sonuç alınamazken yakınları göçük altında olan ailelerin ise tedirgin bekleyişi devam ediyor.

soL'un ulaştığı ve temas kurduğu aileler şirketlerin köylülere ve çalışanlara, "Dışarıya çıt çıkmayacak özellikle de gazetecilere bir şey diyeni işten atarız" dediğini iddia etti.

'3 farklı firma var aynı sahada çalışan hepsi de Anagold'a bağlı taşeronlar'

soL'un ulaştığı bilgiye göre göçük altında kalan 9 işçiden 1 tanesi Çiftay Maden firmasına bağlı çalışan Uğur Yıldız iken diğer 8 işçinin de doğrudan Anagold firmasına bağlı çalışanlar olduğu ifade ediliyor.

Kayıp olan ve aranan işçilerin sayısının 9 olduğu ifade edilirken arama kurtarma çalışmalarının yağan yağmur nedeniyle olumsuz etkilendiği belirtiliyor ve bu durumun yeni toprak kaymalarına vesile olmasından kaygı duyuluyor. 

'Dışarıya çıt çıkmayacak'

Firmanın ve firmaya bağlı taşeronların da, aileleri, "gazetecilere ve dışarıya konu hakkında konuşmamaları ve konuşan işçileri tespit ederlerse işten çıkaracaklarını" söyleyerek tehdit ettiği iddia ediliyor.

Konuyla alakalı soL'a konuşan bir işçi yakını "Burada çalışanlara dair ciddi bir baskı var. Kimse telefon açmak istemiyor. Bize de haber yolladılar 'aman kimse ile konuşulmasın sonra sizin için sorun olur' diye. 
Ama bu göz göre göre gelen bir yıkım. Bunu herkes biliyor. Uzmanlar uyardı. Depolama alanlarının makinalarla takibi yapılıyor. Miktarı, yapısı, doyma noktası her şey biliniyor. Ama önemsemediler. Para kazanmak için çalışmaya ve çalıştırmaya devam ettiler. Bunların başına bir şey gelmez. Olan yine işçilere olacak"
dedi.