Filipinler: Duterte Maocu gerillaları tehdit etti

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, ülkedeki Maocu isyancıları koronavirüs yardımlarını aksatacak eylemlerde bulunmaları durumunda sıkı yönetim ilan etmekle tehdit etti.

Dış Haberler

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ülkedeki Maocu gerillları Covid-19 salgınına karşı yurttaşlarına yardım etme çabalarını engellemekle suçlayarak sıkıyönetim ilan etmeyi ciddi olarak düşündüğünü belirtti.

Cuma günü yaptığı konuşmada; “Şimdi herkesi uyarıyorum, silahlı kuvvetlere ve polise haber veriyorum. Sıkıyönetim ilan edebilirim ve bunun geri dönüş olmaz” diyen Duerte, 1960'ların sonlarından bu yana ülkede faaliyet gösteren Mao’cu Yeni Halk Ordusu’nu hedef aldı.

Filipinler Devlet Başkanı; ''İki yılım daha var. Hepinizi bitireceğim, buna siz yasal alandakiler de dahilsiniz, gidip saklansanız iyi edersiniz'' diye konuştu. Koronavirüs yardım malzemesi akışını aksatmaları durumuna karşın orduya hazır bir şekilde bekleme talimatı verdiğini de sözlerine ekleyen Duterte, eğer isyancılar yardım malzemelerinin akışını engellerse sıkıyönetim ilan edeceğini söyledi.

Filipin ordusundan yapılan açıklamada ise gerillaların Çarşamba günü Luzon adasındaki Aurora eyaletinde bir askeri birliği pusuya düşürdüğü iddia edildi. İki askerin öldüğü, üç askerinse yaralandığı çatışmada hedef alınan birliğin, salgın nedeniyle bölgeye yardım dağıtımı sırasında devriye görevi yaptığı açıklandı. Yeni Halk Ordusu ise yardım faaliyetlerine müdahale ettikleri iddiasını yalanlayarak, salgınla mücadele eden yerli halka yardımcı olduklarını belirtiyor.

Uzun zamandır Yeni Halk Ordusu’nu hedef alan Duterte, Devlet Başkanlığının başlangıcında bir barış süreci başlatmış ancak sonrasında süreci sona erdirmişti.