Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer aldığı belirtilen Ayasofya, yıllardır gericilerin hedefinde.
Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olan Ayasofya, 5'inci yüzyıldan İstanbul'un Osmanlı tarafından fethine kadar Hagia Sophia (Kutsal Bilgelik) olarak isimlendirilmişti.
Günümüz Ayasofya’sı, İmparator Justinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı Tralles’li (Aydın) Anthemios ve Miletos’lu (Balat) İsidoros’a yaptırılmıştı.
Yüzyıllar boyunca kilise olarak kullanılan tarihi yapı, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi sonrası camiye çevrildi.
O tarihten sonra uzun yıllar cami olarak hizmet veren Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürüldü.
Gericiler rahat durmadı
Ayasofya’nın müzeye çevrilmesi kararı sonrası gericiler yıllardır tarihi yapının yeniden camiye çevrilmesi talebinde bulunuyor.
Bu talep özellikle AKP iktidarında iyiden iyiye yükselirken, Ayasofya gericilerin birçok eylemine de tanıklık etti.
Bu gerici grupların başında İHH, Anadolu Gençlik Dernekleri, Alperen Ocakları, gerici tarikat ve cemaatler gelirken, müzede defalarca namaz kılma girişimi yaşandı.
2013 yılında Talip Bozkurt adlı bir kişinin TBMM Dilekçe Komisyonu'na gönderdiği dilekçede, 1935 yılından bu yana müze olarak faaliyet gösteren Ayasofya'nın tekrar cami olarak ibadete açılmasını talep edilmiş, Meclis Başkanlığı tepki çeken bir kararlar söz konusu dilekçeyi işleme almıştı.
Yine aynı süreçte Yeni Şafak, Ayasofya’nın sahte imza ile müzeye çevrildiğini ileri sürmüş, gerici akademisyenlerin ve Vakıflar Müdürlüğü’nün açıklamalarıyla Ayafosya’nın yeniden cami olmasını talep etmişti.
Erdoğan ne demişti?
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında partisinin Tekirdağ'da düzenlediği mitingte konuşurken "Ayasofya Camii olarak açılsın" diye seslenen vatandaşa tepki göstererek "Önce Sultanahmet'i doldurun sonra bakarız" yanıtını vermiş, bu talepleri “tezgah” olarak nitelemişti:
"Sultanahmet'i bir doldurun ondan sonra ona bakarız. Sultanahmet'i bir doldurun ondan sonra ona bakarız. Bak şimdi Büyük Çamlıca Camii'ni yaptık. 4 tane 5 tane Ayasofya eder. O kadar büyük. 60.000 kişiyi alabilecek kapasitede. Ve Anadolu Yakası'nda tüm İstanbul'da ve Türkiye'de en büyük camii oldu. Buyrun mesele o değil. Bu işin siyasi boyu var. Yan tarafta Sultanahmet'i doldurmayacaksın, Ayasofya'yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah."
Aynı Erdoğan, salgın dolayısıyla kılınan ilk toplu cuma namazında Ayasofya'da fetih suresi okunması talimatı vermişti.
Erdoğan bu talimattan kısa süre sonra Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi konusunda parti kurmaylarına da talimat verdi.