Bilim Güzeli

Yeryüzünde bulunan en büyük canlı sizce hangisidir, diye sorulsa akla muhtemelen ilk olarak okyanusun en büyük memelisi olan mavi balinalar gelecektir. Fakat bu durumda dünyanın en büyük canlı hacmine sahip Sekoya ağacını es geçmiş oluruz.

Fotoğrafta görülen, 1879 yılında“General Sherman” adı verilmiş olan bir Sekoya ağacı. Tarihte kayda geçmiş en büyük ağaç olmasa da, yaşayan en büyük canlı ünvanına sahip olan bu ağaç, ABD’nin California eyaletindeki Sekoya Ulusal Parkı’nda yaşıyor. 83,8 metre yükseklik, 7,7 metre yarıçap ile 1,487m 3 gövde genişliğine sahip olan ağacın yaşı ise, 2,300–2,700 yıl olarak hesaplanmış.

“General Sherman” isminin, 1861-1865 yıllarında Amerikan İç Savaşı sırasında köleci Güney eyaletlerine karşı savaşı yönetmiş olan General William Tecumseh Sherman’ın anısına, doğabilimci James Wolverton tarafından verildiği biliniyor. 1886 yılında bu ağacın bulunduğu yere yerleşmiş olan “Kaweah” adındaki ütopik sosyalist topluluk, ağaca “Karl Marx” adını vermiş. Fakat 1892 yılında topluluğun dağıtılmasıyla “General Sherman“ adı yeniden verilmiş.

Fotoğraf: Jim Bahn