Doğu Avrupa’dan İngiltere’ye charter seferleriyle mevsimlik tarım işçisi taşınıyor

Koronavirüs pandemisine bağlı olarak uygulanan seyahat yasakları nedeniyle İngiltere’ye her yıl Doğu Avrupa’dan gelen mevsimlik işçi sayısı önemli ölçüde düştü. Doğu Avrupa'dan mevsimlik işçiler charter seferleriyle ülkeye taşınıyor.

Dış Haberler

Yeni koronavirüs pandemisine bağlı seyahat yasakları nedeniyle ülke dışından gelen mevsimlik tarım işçilerinin azaldığı İngiltere’de ürünlerin tarlada çürüyeceği endişesi yaşanıyor.

Doğu Avrupa ülkelerinden mevsimlik tarım işçileri charter uçak seferleriyle ülkeye getiriliyor.

BBC’nin haberine göre, diğer ülkelerden işçilerin ülkeye charter seferleriyle getirilmesinin organizasyonu hükümet tarafından değil bazı özel şirket ve kuruluşlar tarafından yapılıyor.

Romanya’dan ilk tarım işçisi kafilesini taşıyan uçak dün başkent Londra’daki Stansted Havalimanı’na indi. Uçuşları organize eden firmanın bildirdiğine göre bu seferler Nisan ortasından Haziran sonuna dek yapılacak 6 seferden ilki oldu.

Öte yandan İngiltere’de özellikle öğrenciler ve bu süreçte işini kaybedenlere mevsimlik tarım işçisi olmaları çağrısında bulunuluyor.

İngiliz çiftçiler yakın zamanda yaptıkları açıklamada, pandemi nedeniyle Doğu Avrupa’dan mevsimlik işçi akışının azalmasının, ürünlerin tarlada çürümesine yol açacağını bildirmişti.

Bazı üreticiler milyonlarca ton meyve ve sebzenin toplanması için işe alım kampanyaları başlattı ancak bunun yeterli olmadığı belirtildi.

İngiltere’de taze gıda üreticisi tekellerinden biri olan G's Fresh’in yöneticisi Derek Wilkinson da Romanya’dan iki charter seferi planladıklarını belirtti. Dün gelen mevsimlik işçilerin marul toplamak üzere East Anglia bölgesine otobüslerle götürüldüğü açıklandı. Şirketten daha önce yapılan açıklamada, işçilerin ülkeye girişlerinde ateşlerinin ölçüleceğini, sosyal mesafe kuralına uyulacağını ve ateşi yüksek çıkan işçinin karantina alınacağını belirtilmişti.

Toplam 3 bin işçiye ihtiyaç duyduklarını söyleyen Wilkinson verdikleri ilanlara şimdiye kadar 500 İngiltere vatandaşının başvurduğunu söyledi.

Öte yandan The Air Charter Service adlı özel şirketin Bulgaristan ve Romanya’dan Almanya’ya da son haftalarda toplam bin tarım işçisi taşıdığı belirtildi.

İngiltere’de Ulusal Çiftçiler Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre ülke genelinde 70 bin sebze ve meyve toplayıcısına ihtiyaç var. Birliğin başkan yardımcısı Tom Bradshaw, üreticilerin koronavirüs önlemleri nedeniyle ürünün tarlada kalmasından son derece kaygılı olduğunu belirterek “İngiltere için” ürün toplamaya yardım etmek isteyen herkese tarım işçisi işe almak için tescilli kurumlara başvurma çağrısında bulunduğunu söyledi.

Öte yandan pandemi sürecinde işini kaybeden kafe, bar ve mağaza çalışanları ile öğrencilere de tarım işçisi olarak çalışmaları için “ulusal kampanya” başlatıldı.

Kariyer şirketlerinin verdiği bilgilere göre son bir haftada çok sayıda tarımda çalışacak eleman arandığı belirtildi. Bir firma internet sitesinde tarım sektörüne dair aramaların 18 Mart ile 1 Nisan arasında yüzde 6 bin artış gösterdiğini kaydetti. Başka bir kariyer firması “tarım” ve “tarım işçisi” sözcüklerinin internet sitelerinde İngiltere'deki kullanıcılar tarafından önceki dönemlere göre üç katı fazla arandığını açıkladı.

İngiltere Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı ise çiftçilerin ve yetiştiricilerin hasat için ihtiyaç duyduğu desteği sağlamak üzere “endüstriyle sıkı bir çalışma içinde olunduğu” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada hasadın yapılabilmesi için “mümkün olduğu kadar çok kişiyi mevsimsel çalışma fırsatlarını değerlendirmeleri” konusunda cesaretlendirdikleri kaydedildi.