Çalık Holding de sorumluluğu kabul etmiyor: 'Sadece finansal yatırımcıyız'

Erzincan İliç'teki Anagold Madencilik'in Türk ortağı Çalık Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil şirketin faciadaki sorumluluğunu kabul etmedi.

Haber Merkezi

Erzincan'ın İliç ilçesinde tüm uyarılara rağmen kapatılmayan ve kapasitesi artırılan Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madencilik'in Türk ortağı Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil  "Operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Sadece finanansal yatırımcıyız" dedi.

Halk TV'den Seyhan Avşar'ın haberine göre Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık toplantıda olduğu için telefonuna Hakkı Akil yanıt verdi.

Hakkı Akil "9 işçi göçük altında, siz de Anagold Madencilik'in ortaklarındansınız. Neler söylemek istersiniz?"  sorusu üzerine hükümet yetkililerinin gerekeni yaptığını belirterek "Bu madende bizim operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Sadece finanansal yatırımcıyız. Şöyle düşünün X bankasından bir hisse alıyorsunuz. Bankada yaşanan herhangi bir şey sizi ilgilendirmez. Finansal olarak ortağız o kadar" diye yanıt verdi.

"Anagold Madencilik Kanada, Amerika gibi ülkelerde Avrupa'da maden çıkarma faaliyetinde bulunamazken Afrika'yı ve ülkemizi tercih ediyor? Kamuoyunda da bu duruma büyük tepki var" şeklindeki soruya ise Akil, "Olur mu öyle şey, neden yapamasınlar? Dünyanın her yerinde madenleri var, yapıyorlar. Ayrıca siyanür bu madenleri çıkarmanın tek yolu var" dedi.

"Hakkı Bey, sizler vatansever insanlar olduğunuzu belirtiyorsunuz. 1 gr altın için 50 ton vatan toprağını mahvediyorlar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunaysa Akil "Söylediğim gibi hükümet yetkililerimiz gereken açıklamaları yapıyor" diyerek yanıt verdi.

Çalık Holding önünde protesto

Öte yandan İstanbul'da Çalık Holding önünde siyasi partiler, ekoloji ve emek örgütleri akşam saatlerinde protesto eylemi gerçekleştirdi.

Evrensel'in haberine göre polisin Çalık Holding önünü tamamen kapatmasıyla yolun diğer tarafında basın açıklaması okundu. Açıklamayı Doğa İçin Sanat Derneği'nden Göksen Ezeltürk okudu. Çökmenin altında siyasi iktidarın da kaldığını ifade eden Ezeltürk, iktidarın uyarılara rağmen iktidarın Anagold’un ortakları Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holdingden yana tutum aldığını söyledi. Dönemin Erzincan Savcısı İlhan Cihaner’in iddianamesine göre şirketin bölgedeki tüm bürokratları rüşvetle susturduğunu hatırlatan Ezeltürk, son kapasite artışı talebine dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından onay verildiğini hatırlattı. İliç’teki katliama yol açan kararın sorumlusu Murat Kurum’un İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ile ödüllendirildiğini vurgulayan Ezeltürk, kaç kişinin göçük altında olduğuna ve ne kadar alanın zehirlendiğine dair verilerin şeffaf paylaşılmadığını dile getirdi.

Ezeltürk şu soruları yöneltti: “Sabırlı Deresi üzerindeki menfezleri kapatmanın zehirli atığın Fırat Nehri’ne ulaşmasını durdurabilecek mi? Yeraltı sularına karışması bu yolla engellenebilecek mi? Bu süreçte buharlaşarak havaya karışan hidrojen siyanürün, ölümlere yol açması önlenecek mi? Şimdiye kadar yalan beyanlarla ÇED raporları hazırlatan şirket ya da bu raporlara rant ortaklığı sebebiyle göz yuman siyasi iktidar, bu sorulara doğru yanıtları verecek mi?”

Yaşanılanın doğaya, tüm canlılara ve insanlığa karşı kasıtlı olarak işlenmiş bir suç olduğunu ifade eden Ezeltürk, şu sözlerle açıklamayı sonlandırdı: “Çöpler Altın Madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmelidir. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır. Ekokırım alanı, bağımsız gözlemcilerin denetimine açılmalı, delillerin karartılmasının önüne geçilmeli, süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmelidir. İnceleme heyetlerimizle suç mahallinde olacak ve bu süreci yakından takip ederek sorumlularının kanun önünde hesap vermelerini sağlayacağız. Ülke genelindeki eylemlerimizle bu suçu unutturmayacağız."