Büyükelçi yalan söylüyor: İliç'teki maden şirketi Kanada şirketi, işte belgeler

soL ve Mining Watch'un incelediği belgeler, SSR Madencilik şirketinin açıkça Kanada yasalarına tabi olduğunu gösteriyor. Tüm dünyada maden sömürüsüne imza atan Kanada, sorumluluktan kaçma çabasında.

Can Kuyumcuoğlu

Erzincan İliç'te yaşanan faciada sorumluluğu olan SSR Madencilik, bir Kanada şirketi. Kanada'nın Ankara Büyükelçisi, dün apar topar şirketin Kanada şirketi olmadığını açıkladı, ancak Türkiye kamuoyuna yalan söyledi.

soL, SSR Madenciliğin şirket yapısı ve Kanada Büyükelçisinin iddialarını araştırmak üzere, Kanada merkezli, madencilik faaliyetlerinin hukuka aykırılığını izleyen örgüt Mining Watch'la işbirliğine gitti.

soL ve Mining Watch'un incelediği bilgiler, SSR Madencilik şirketinin açıkça Kanada yasalarına tabi, Kanada'nın British Columbia ilinde faaliyet gösteren bir şirket olduğunu ortaya koyuyor.

Şirketin web sitesinde yer alan bilgilere göre, SSR Madencilik'in Kanada'nın Toronto kentinde bir ofisi, ABD'nin Colorado eyaletine bağlı Denver kentinde de genel merkezi bulunuyor.

Şirketin web sitesindeki bilgilere göre, SSR Madencilik'in merkezi, ticari şirketler yasaları kapsamında British Colombia eyaletine kayıtlı kalmak durumunda.

Şirkete dair hazırlanan yıllık beyannamede, SSR Madencilik ve iştiraklerinin Kanada'nın British Columbia ilinin yasalarına tabi olduğu ortaya konuluyor. Şirketin ortak hisseleri, Kanada'daki Toronto Menkul Kıymetler Borsası'nda (TSX) listeleniyor. Şirketin hisseleri, ayrıca SSRM adı altında ABD'deki NASDAQ Küresel Seçkin Piyasası ve SSR adı altında Avustralya menkul Kıymetler Borsası (ASX)  listelerinde bulunuyor.

Kanadalı şirketlerin farklı yönetimler altında faaliyet yürüttüğü yaygın bir şekilde görülse de, bu durum, şirketlerin yasal ikametgahının kendi ülkelerinde bulunduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Maden yataklarının en zengin olduğu bölgelerde faaliyet gösteriyor

Şirketin son yıllık beyannamesine göre, şirketin ABD, Türkiye, Kanada ve Arjantin'de üretim merkezleri bulunuyor. Şirket, ayrıca Meksika'daki Pitarrilla madeninin ve Peru'daki Chala ve Yauricocha madenlerinin sahibi ve işletmecisi.

Şirketin dünyada maden yataklarının en zengin olduğu bölgelerde faaliyet göstermesi dikkat çekiyor.

Faaliyetleri yoğunlukla Türkiye'de ve Amerika kıtasında gerçekleşen şirket, altının yanı sıra gümüş, kurşun ve çinko üretiminde yer alıyor.  

Şirketin ticari sicil kayıtlarının da yer aldığı yıllık rapora buradan erişilebilir.

Şirketin 2020-2022 yılları arasındaki altın üretimi ve gelirine dair veriler yıllık raporda yer alıyor.

Kanada'nın Ankara Büyükelçisi inkar etmişti

Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Kevin Hamilton, Erzincan'ın İliç ilçesindeki siyanürlü toprak kaymasının yaşandığı Çöpler Altın Madeni'ni işleten Anagold Madencilik'in ortaklarının arasında Kanada'nın bulunmadığını iddia etmişti.

Hamilton konuya ilişkin yazılı açıklamasında şunları kaydetmişti:

"Maden, Türk ve Amerikan şirketleri arasında bir ortak girişimdir.

Amerikan şirketi SSR Madencilik, merkezi Vancouver'da olan eski bir Kanada şirketi ile Alacer Gold adlı ABD merkezli bir şirketin birleşmesinin sonucudur. Alacer Gold Erzincan madeninin asıl mülkiyetine sahiptir. Şu anda feshedilmiş olan Kanadalı şirket hiçbir zaman Erzincan'daki madenin sahibi olmadı. Birleştirilen yeni şirket SSR Mining adını aldı ve 2020 yılında merkezini Denver, Colorado'da kurmuştur.

Birçok uluslararası madencilik şirketi gibi SSR Madencilik de Toronto Borsası'nda işlem görmektedir. Ancak bu durum, şirketin Kanada şirketi olduğu anlamına gelmiyor. SSR Mining ayrıca NASDAQ ve Avustralya borsasında da işlem görmektedir."

Hamilton, sosyal medya hesabından da şu paylaşımı yapmıştı:

"Erzincan'dan çok üzücü bir haber geldi. Düşüncelerimiz mahsur kalan işçiler ve aileleriyle birlikte. AFAD'ın ve kurtarma ekiplerinin kahramanca çalışmalarını sürdürürken gösterdikleri hızlı reaksiyon bizleri cesaretlendiriyor.

Bazı medya kuruluşlarının toprak kaymasının meydana geldiği madenin Kanada'ya ait olduğunu bildirdiğini gördük. Bu doğru değildir. Erzincan'daki maden işletmesi Kanada'ya ait değildir.

Maden bölgesinde toprak kayması: 9 işçiyi kurtarma çalışmaları sürüyor

Erzincan’ın İliç ilçesinde Çalık Holding ve Kanadalı SSR Mining’e bağlı Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda toprak kayması meydana geldi.

Faciada 9 işçinin toprak altında kaldığı belirtiliyor. Arama kurtarma çalışmaları 400'den fazla görevliyle devam ediyor.

Maden iki yıl önce siyanür sızıntısıyla gündeme gelmiş, şirketin işletme ruhsatının iptal edilmesi yapılan hukuki girişimler sonuçsuz kalmıştı.

Söz konusu maden, Anagold Madencilik Şirketi tarafından işletiliyor. Anagold'un yüzde 80'i Kanadalı altın maden şirketi SSR Mining'e, yüzde 20'si ise Çalık Grubu bünyesinde bulunan Lidya Madencilik'e ait.