Bakanlık konteynere geçen depremzedelerin kira yardımını kesti

İçişleri Bakanlığı, evleri orta ve üstü hasarlı olan depremzedelerden konteynerlere geçenlere kira yardımını kesti. Konu Meclis gündemine taşınırken depremzedeler yaşadıklarını soL'a anlattı.

Özkan Öztaş

6 Şubat depreminden bu yana birçok yurttaşımız çadırlarda ve konteyner kentlerde hayatını idame etmeye çalışıyor. Ancak konteynere geçen depremzedelere verilen kira yardımı kesildi. Yaşanan bu durum depremzedeler tarafından "Bakanlık konteynerleri ev ile eşitliyor herhalde" yorumuyla tepki çekti. Depremzedeler yaşadıklarını soL'a anlattı.

'Eve girmek yasak, çadırda kalamıyoruz'

Hatay'ın Gümüşgöze köyünden Engin, 6 Şubat depremi mağdurlarından. Evi ağır hasarlı. Zaman içinde kendisine evinin "orta hasarlı" statüsüne geçtiği söylenmiş. Her iki durumda da evde kalma şansının olmadığını söylüyor. Birçok yakını konteyner kente geçmiş. Engin ilk zamanlarda evinin bahçesine kurduğu çadırla idare etmeye çalıştığını söylüyor. Ama havalar soğuyunca çoluk çocuk hasta olmasın diye o da konteynere geçmiş. 

"Normalde kira yardımı alıyorduk. Ama şimdi konteyner kente geçince kira yardımının kesildiğini söylediler. İyi ama ne çadır ne de konteyner benim tercihim olur. Bana kalsa güzel temiz bir evde oturayım musluğumdan su aksın. Ama olmadı. Zaten eski düzenimiz bozuldu. Kira yardımıyla az çok maddi katkı sağlıyorduk. Şimdi tekrar çadıra dönersem ya da kiralık bir ve bulursam kira yardımını yeniden düzenlerler mi diye araştırıyorum" sözleriyle anlatıyor yaşadığı sıkıntıları.

'İnsanları konteynere geçtiklerine pişman ettiler'

Mehmet de Hatay'da depreme yakalananlardan. Normalde kendisini şanslı sayıyormuş tek katlı bir evi olduğu için. 

"Deprem olunca bizim ev akrabalarımızın evi falan hep yıkıldı. Biz de bahçeye zeytin brandalarından çadır yaptık önce. Kalabalıkla orada kaldık. Şanslıydık en azından bir bahçemiz vardı diye. Suyumuz falan akıyordu bahçedeki çeşmede mesela. Ama sonra süreç uzadıkça çoluk çocuk perişan oldu. Konteynere geçtik biz de. Ama sonra da kira yardımımız kesildi. Burada iş yok eskisi gibi. Ben pazarcılık yapıyordum mesela şimdi ise ne iş denk gelse onu yapıyorum. Ama yetkililer bizi görmüyor. Konteynere geçtiğimiz için kira yardımının kesilmesi de nedir? Çoğu aile o parayla ayakta kalıyor, çoluğuna çocuğuna erzak alıyor." diyor.

'Geliri olmayan depremzedeler kira yardımı alabilmek için çadırlara katlanıyor'

Yaşanan sorunu Meclis gündemine taşıyan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, geliri olmayan depremzedelerin kira yardımı alabilmek için çadırlarda kalmaya katlandığını ifade ediyor. 

Mehmet Güzelmansur İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlanması istemiyle sunduğu soru önergesinde, "Evi orta ve üstü hasarlı olduğu halde konteynere geçen depremzedelerin kira yardımı neden kesilmektedir? Bu uygulamayla kira yardımında tasarruf mu yapılmaya çalışılmaktadır?” diye sordu.

"Deprem nedeniyle bölgede ekonomik hayatın neredeyse felç olması, işyerlerinin yıkılması ve dolayısıyla işsizliğin katlanarak artması nedeniyle herhangi bir gelire muhtaç afetzedeler kira yardımı kesilmesin diye kış şartlarına, ilkel koşullarına katlanarak çadırda barınmaya mahkûm kalmaktadırlar. Bu durum ne insani ne vicdanidir. Konteyner, çadır ayrımı yapılmaksızın konutu orta ve üstü hasar almış tüm afetzedelere kira yardımı yapılması gerekmektedir” diyen Mehmet Güzelmansur, kira yardımlarının kesilmesine son verilmedikçe çadırda barınma devam edeceğini ifade ediyor. 

Depremzedeler ise yaşanan soruna çözüm talep ediyor.