Lütfü Savaş konuşmaya devam ediyor: 22 yıl iktidar olan hükümetin hiç mi suçu yok?

CHP'den adaylığına gelen tepkilere rağmen konuşmaya devam eden Lütfü Savaş, "22 yıl iktidar olan hükümetin hiç mi suçu yok?" dedi.

Haber Merkezi

Depremin ardından yeniden adaylığı büyük tepki çeken CHP Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, açıklamalar yapmaya devam ediyor.

Bu kez Sözcü'den İsmail Saymaz'a konuşan Savaş, "Hatay’da 205 bin bağımsız bölümü affettiler, depremde çoğu yıkıldı! Çalışmalarımıza dönmediler! 22 yıllık iktidarın hiç mi suçu yok?" dedi.

Saymaz'ın "Hatay depremde neden bu kadar ağır hasar aldı? Ve neden belediye enkaz altında kaldı?" sorusunu Savaş, "2022 yılında, Türkiye Afet Müdahale Planı’nı (TAAMP) çıkardılar. Depremde ne yapılacağı orada yazıyor. Her şeye muktedir olan AFAD. Belediyeye iki görev verilmiş: Gömmeye ve yangın söndürmeye yardım. Belediyemde 166 cenaze vardı. 1000 kadar insanımın eşi, çocuğu, anası ve babası öldü. Depremin tüm komplikasyonlarını bertaraf etme imkanım var mı? Bütçem cüzi. Teknik ekibim Hatay’a göre" diye yanıtladı. 

'Hatay’ın her yeri yıkıldı, 11 ilçe iktidara ait'

Büyükşehirlerde ruhsattan ilçelerin sorumlu olduğunu söyleyen Savaş, Rönesans Rezidans’ın kendisiyle alakası olmadığını 2010’da ruhsatı verildiğini belirtti. Savaş şunları söyledi:

"Deprem 110 saniye sürdü. Dört fay kırıldığı için dikey ve yatay dalga geldi. Burada; bir, deprem yönetmeliği sorgulanmalı. İki, teknik adamı olmayan belediyeye ruhsat hakkı veriyorsunuz. Hatay’da sadece beş yıllığına merkezde ruhsat vermişim. Ama Hatay’ın her yeri yıkıldı. Dört ilçe bize ait, 11’i iktidara. Benden başka çalışan yok depremden beri. Erzin’den Arsuz’a, Hassa’dan Kırıkhan’a kadar borular ya patladı ya çıktı. Deprem sabahından beri Hatay’daydım. İlk dokuz gün arabada yattım. Hala konteynırda yaşıyorum. Çocuklarımın evleri gitti."

'Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni TOKİ yaptı, izni bakanlık verdi'

Sorumluluğunu olduğunu ancak yapı kullanım iznini sadece 5 yıl verdiğini söyleyen Savaş, “Büyükşehir’in yetkisi yok. Vermedim. Verenlerin çoğu AK Partili. Bütün yıkımlar Lütfü Savaş’a ait olabilir mi? Ovada yapılaşmaya müsaade etmedim. Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ben Antakya Belediye Başkanı’yken başladı. 80 kişi öldü. Çoğusu bebek ve çocuk... Yoğun bakımda öldüler. Ovanın ortasında yapıldı. TOKİ yaptı. İzni Tarım Bakanlığı verdi” diye konuştu.

Savaş, açılışına katıldığı ve depremde 68 kişiye mezar olan Güçlü Bahçe konutları için de, “İznini Antakya Belediyesi verdi, benimle alakası yok” dedi.

"Bakanlığa ‘Hatay’ın merkezindeki 46 mahalle riskli' diye yazı yazdık"

Savaş şöyle konuştu:

"2014’te büyükşehir belediye başkanı oldum. Dağ bandında 7 mahalle vardı. ‘Kentsel dönüşüm alanı yapalım’ diye defalarca yazdım. Kimseden para istemeyecektik. Bize cevap verilmedi. 2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bize yazı gönderdi. “Kentsel dönüşüm strateji belgenizi hazırlatın” diye. ‘Oh’ dedik. Antakya ve Defne’de 46 mahallenin çalışmasını yaptık. 25.020 binayı incelettik. 13.420’si acil müdahale edilmesi gereken binaydı. 26 etaba ayırdık. İlk etabın bütün zemin çalışması dahil plan ve projeyi bitirdik. 2021’in başında bakanlığa yazdık. Dedik ki ‘Hatay’ın merkezindeki 46 mahalle riskli. Bunların yüzde 52’sine acil müdahale lazım.’ İlk etap Aksaray’dan başlıyor. Planını yaptık. Haber beklerken, dolaşım aksının ortasına okul yaptılar.

Keşke şu an İstanbul’a belediye başkanı olmaya çalışan Murat Kurum da bu kadar çalışsaydı. Hiçbir şey yapmadı! Cevap bile vermedi bize. Seçilmiş belediye başkanının muhatap alınmayışı hiç sorgulanmıyor. Muhatap almayan Kurum, cevap versin.

'Sadece Sunni olduğum ve sağdan geldiğim için seçilmiyorum, ben akademisyenim'

Ben akademisyenim. Boşuna beni üç dönem seçmediler. Sadece Sunni olduğum ve sağdan geldiğim için seçilmiyorum. Bizi yerden yere vurdular. Sanki travma yaşamamışız, kaçıp gitmişiz.

Murat Kurum hiçbir şey yapamadı. Ama bakın Mehmet Özhaseki düzgün çalışıyor, bizleri kale alıyor. Biz de saygı duyuyoruz. Şu parti bu parti diye ayırırsanız, bütün insanları kırarsanız.

'32 mahallemiz yok oldu'

Bakanlığa gönderdiğim o çalışmadaki çoğu bina yıkıldı. Yüzde 54 öngördük. Yüzde 55’i kullanılamaz hale geldi. Ölenlerin yüzde 80-85’i Antakya ve Defne’den. 32 mahallemiz yok oldu.”

Savaş, sahada belediyenin olmadığı eleştirilerine “Ben hep oralardaydım. İtfaiye çökmüştü ama beğenmediğiniz itfaiyeyle ilk üç günde 3800’den fazla adam kurtardık. AFAD ‘Hatay’da bir şey yok’ diye dışarıdan gelenleri Kahramanmaraş ve Osmaniye’ye gönderdi. Hem gıda hem arama kurtarma konusunda. Bakın, 2018’de af çıkardı hükümet. Hatay’da 205 bin bağımsız bölümü affettiler. Çoğu yıkıldı. Bunlar niye eleştirilmiyor?” sözleriyle karşılık verdi.

'Murat Kurum'la hiç konuşulmuyor, yukarıdan bakıyor'

Savaş, Murat Kurum’a da “hiçbir şey anlatamazsınız. Onunla hiç konuşulmuyor. Yukarıdan bakıyor. Hemen geriliyor, eleştiriye açık değil” dedi.  

Savaş, “205 bin bölüme ruhsat gibi belge verdiler ve onu legalize ettiler. 22 yıl iktidar olan hükümetin hiç mi suçu yok? Bakın, yazılan yazıya bile cevap alamıyorsunuz. O zaman iptal edelim demokrasiyi, seçimleri filan... Bir AK Parti olsun, atalım gitsin” şeklinde konuştu.