Bakan Koca açıkladı: Türkiye'de koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 1769'a yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Bakan Koca'nın açıkladığı tabloya göre Türkiye'de koronavirüsten son bir günde 126 kişi daha yaşamını yitirdi. Vaka sayısı 78 bin 546'ya yükseldi.

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.

Koca'nın açıkladığı tabloya göre, Türkiye'de koronavirüsten son bir günde 126 kişi daha yaşamını yitirdi, toplam ölüm sayısı 1769'a yükseldi. Toplam vaka sayısıysa 78 bin 546'ya ulaştı.

Koca, "Virüs 38 gündür ülkemizde. Şu anda 81 ilimizde. Sizden isteğim, hazır mücadele yoluna girmişken tedbirleri eskisinden çok daha sıkı tutun. Virüsü sokaktan alıp, evinize taşımayın. Evinizde kalın, sosyal mesafe, izolasyon kuralına uyun. Sokağa çıkmayanlar bu mücadelenin kahramanlarıdır" dedi.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Filyasyon çalışmaları ilk vakadan beri titizlikle yürüttüğümüz bir uygulama. Bugüne kadar filyasyon çalışması 322 bin 734 kişi oldu."

"Kendi tedavi algoritmamızı oluşturarak vakalara erkenden ilaç oluşturduk. Tüm hastalarımıza ilacı ücretsiz ulaştırdık. Belirti ortaya çıkınca erkenden hastaneye yönlendirilen hastalarda başlanan tedavinin etkisini somut olarak gördük."

"Erkenden ilaç tedavisine başlamamız sonucunda hastalarımızda pnömoniye dönüşme oranı düşmüştür."

"Tedbirler netice vermektedir, ileri yaşta vaka sayısında belirgin azalma görülüyor. Kısıtlamadan önce yüzde 35'ti, kısıtlamadan sonra bu oran yüzde 18'e düştü."

"Vaka sayısında artış devam etmektedir ancak artış hızı düşmektedir."

"Bugün sonucu çıkan 40 bin 270 ile birlikte toplam test sayısı 558 bin 413'e çıktı."

"Bugün eklenen 4 bin 353 vaka ile toplam vaka sayımız 78 bin 546'ya çıktı."

Koca'nın açıkladığı tabloya göre Türkiye'de bugün 126 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi. Toplam ölüm sayısı 1769'a yükseldi:

'Bilim Kurulu karar merci değil'

- (23 Nisan'da sokağa çıkma yasağı gündeme geldi mi?) "Bilim Kurulu bir karar merci değil. Bilim Kurulu koronayla mücadele tavsiye kararları alan bir kurul. 23 Nisan gündeme gelmedi, zannediyorum haftaya gündem olabilir.

- (Tomografi sonucuna göre teşhis konuyor mu?) "Hangi hastanın şüpheli görüleceği, COVİD'li olduğu gün be gün bu algoritmanın değiştiğini bilmiş olalım. Hem şüpheli vakayı hem tedaviyi sürekli güncelleyen tüm Türkiye'de hekim arkadaşların, kamu, özel ve üniversite hastaneleri dahil, herkesin bir hastaya ne zaman test yapılması, ne zaman entübe edilmesi gibi konular stabilize edildi. Şırnak'taki hekimin de Kars'taki hekimin de, hastaya yaklaşımı Bilim Kurulu tarafından rehber eşliğinde stabilize edildi. Yeni tedaviye başladığımızda tüm Türkiye'de başlamış oluyoruz. Semptomu varsa, hastayı şüpheli görüyoruz. Tomografide bulgu olma durumu zorunlu değil. Temaslı ve semptomu varsa bizim için o da şüpheli. İlla tomografi pozitif olunca test yapılır diye bir kural yok."

- "Mutlaka test yapılıyor. PCR testi pozitif olan, hatta iki kez negatif olan şüpheli vaka olduğu, pozitif olan vakanın bildirilmesi gerektiğini açık söylüyorum."

- "Şüpheli olan vakanın tanımı belli, doğrulanmış olan vakanın tanımı belli. Biz şüpheli olan vakaya da Covid tedavisi uyguluyoruz. Bir mevsimsel gripten ayrılamama durumu söz konusu ise antiviral ilacımıza başlıyoruz. Vatandaşı bu anlamda tedaviden mahrum etmiyoruz. Temaslı veya semptomu olan vatandaşımızın erken tedavi için mutlaka sağlık kuruluşlarımıza maskesini takarak gelip bu tedaviyi erkenden alma çabası içinde olmalı diyoruz."

- "Şu an yoğun bakıma gelip, entübe edilen vakalarımızın çoğu sağlık kuruluşlarımıza geç müracaat eden hastalarımız."

'Ölüm artış hızı durağan döneme girdi'

- "Hasta artış hızı düştü, ölüm artış hızı durağan döneme girdi, entübe doluluk oranı şu an stabilleşti. Şu an için bu tablo bizim için sevindirici."

- "Dünyadan farklı yaptığımız uygulamalar var. İlaç uygulaması, hasta erken dönemde başladığımız dünyadan farklı olarak herkese uyguladığımız, ücret almadığımız ilaçtan bahsediyorum. Erken başladığında zatüreenin azaldığını çok net görüyoruz. Çin'in entübe hastalar için kullandığı bizim antiviral ajan olarak kullandığımız ilacımız var. Bir başka ilaç grubundan ilacımız var. Devamında yoğun bakım şartlarında yüksek akımlı oksijeni son derece önemsiyoruz. Entübe etmemenin hasta için son derece faydalı olduğunu görüyoruz. Bütün bunlar bizim dünyadan tedavi uygulamamızda farklı olduğumuzu gösteriyor. Bu farklılıklarımızı dünyaya yayın yapmak üzere hızlı bir çaba ve gayret içerisinde olmamız gerektiğini konuştuk. Bu farklılığımızı dünya bilim insanlarına yayın yaparak göstermek istiyoruz."

'DSÖ'nün Türkiye ile sorunu yok'

- (DSÖ'ye bildirilen rakamlar) "Testi daha sonra pozitif çıkanlar varsa ilave ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye ile ilgili hiçbir sorunu yok. Sorun olduğunu söyleyenler direktörün açıklamasına baksınlar. Bizim ölüm oranlarını, ölüm rakamlarımızı ne kadar şeffaf yaptığımızı belirten açıklamaları da oldu. Dünya Sağlık Örgütü PCR testinin yapılamadığı ülkeler için olabilecek bir kod, PCR testi yapan ülkelere ikinci bir kod veriyor. Bu anlamda hiçbir sorun yok. DSÖ bizim yaptığımız çalışmaları, bildirimleri takdirle anıyor. Biz hekimlerimize, sağlık ordumuza güvenelim. Ölüm sayılarımızdaki düşüş tedavideki farklı yaklaşıma, yoğun bakımdaki pratik uygulamamıza, sağlık çalışanlarımızın bu noktada farklı olduğuna inanalım. Bunu da dünyaya yayınlarla göstermek istiyoruz."

'Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz'

-  (Bir profesörün 'koronavirüs ilacını buldum' iddiası) "Sözü edilen ilaç uluslararası bir firmanın patentli ilacı ve Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Burada Covid-19 ile ilgili faydalı olduğuna dair klinik çalışmalar başladı. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılamaz. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir, sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz."

- "Sahada bir takım eksikliklerimiz olabilir, bu eksiklikleri giderme çabasındayız."

- "Tedavide nasıl davranılması gerektiğini, hastalığın nasıl bir farklılıkla seyrettiğini biz artık iyi biliyoruz. Kendi algoritmamızı Türkiye olarak geliştirdiğimizi çok net söyleyebilirim. Bunda tabii Bilim Kurulu'na müracaat etmemizin çok büyük payı var."

- "Erken dönemde tedavi başlandığında yaşlı genç fark etmeden sonuç alınabildiğini görüyoruz."

- "Yoğun bakım doluluk oranları yüzde 60'ı geçmedi."

- "Kendilerine mesaj gelmeyen, telefonu olmayan, kaydı olmayan kişiler de eczaneye müracaat ettiğinde kimlik doğrulaması sonucu yeniden bir kod verilme durumunu da sağladık. 20-65 yaş vatandaşımıza ücretsiz maskeyi vermeye devam ediyor olacağız."

- (Sağlık çalışanlarına koruyucu malzeme) "Malzeme teminini özel sektöre de sağlamak konusunda gayret içindeyiz. Amerika'da ve İngiltere'de yoğun bakımda olan hekimlere bile malzeme vermekte bile zorlanıyorlar."