Avrupa'da komünizm karşıtı saldırılar artıyor

Gürcistan Birleşik Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin başkanı Temur Pipia, Rusya'dan ülkesine dönerken, yanında komünizme air semboller bulundurduğu gerekçesiyle tutuklandı. 

Dış Haberler

Son dönemde, özellikle eski sosyalist ülkelerin oluşturduğu Doğu Avrupa coğrafyasındaki komünist partiler üzerinde görülen baskılarda artış yaşanıyor. Sosyalizm dönemine ait sembollerin ortadan kaldırılması, komünist siyasetçilere ve partilere yasal ve fiili engeller çıkarılması gibi uygulamalar giderek yaygınlaşıyor. Zaten uzun süredir var olan bu uygulamalarda, geçtiğimiz Eylül ayında Avrupa Parlamentosu'nda komünizm karşıtı bir önergenin onaylanmasının ardından ciddi bir yoğunlaşma ve sistematikleşme görülüyor. 

Saldırıların en son örneğini, Gürcistan Birleşik Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin başkanı Temur Pipia'nın tutuklanması oluşturdu. Gürcistan'da komünizm karşıtı yasalar, komünizme ait sembolleri, Nazi sembolleriyle eşdeğer kabul ediyor ve bu sembolleri yasaklıyor. Pipia da, Rusya'dan ülkesine dönerken, yanında bu sembollerden bulundurduğu gerekçesiyle tutuklandı. 

Gürcistan Birleşik Komünist Partisi, Avrupa Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi'nin de üyesi. İnisiyatif, Pipia'nın tutuklanması ile ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklama şöyle:

Gürcistan'daki komünizm karşıtı zulme son verin

Avrupa Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi, Gürcistan Birleşik Komünist Partisi Merkez Komitesi Başkanı yoldaş Temur Pipia'nın, komünizme ait sembolleri Nazi sembolleriyle eşdeğer kılan komünizm karşıtı yasalara dayanılarak Gürcistan yetkilileri tarafından kovuşturmaya tabi tutulmasını şiddetle kınamaktadır. Yoldaş Pipia, çıktığı bir yolculuktan ülkesine dönerken, çantasında Büyük Antifaşist Zafer'in 75. yıldönümü ile ilgili anı niteliğinde madalyalar bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı. Bu, yaşamlarını faşizme karşı mücadele ederken yitirmiş olan 300 binden fazla Gürcünün anısına karşı yapılmış olan provokatif nitelikte bir saygısızlıktır. Komünizm karşıtlığı ve komünizmin faşizm canavarıyla eş tutulması kabul edilemez. Burjuvazinin bütün çabalarına karşın, halkların kanı ile yazılmış olan tarih yeniden yazılamaz. 

Gürcistanlı komünistlerle dayanışma için çağrı yapıyoruz.  

Yoldaş Temur Pipia'nın derhal serbest bırakılmasını ve Büyük Antifaşist Zafer'in 75. yıldönümü ile ilgili anı niteliğindeki sembollerin kendisine geri verilmesini talep ediyoruz. 

Avrupa Komünist ve İşçi Partileri İnisiyatifi Sekretaryası