ABD'li Whelan Rusya'da casusluk suçlamasıyla 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı

ABD'li eski denizci subay Paul Whelan, Rusya'da casusluk suçlamasıyla yargılandığı davada 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Dış Haberler

ABD vatandaşı Paul Whelan, Rusya'da casusluk suçlamasıyla yargılandığı davada 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BBC'de yer alan habere göre, kapalı görülen duruşmayı eleştiren ABD'li diplomatlar yargı süresinin 'adil ve şeffaf olmadığını' söyledi.

Eski ABD donanma mensubu Paul Whelan, 28 Aralık 2018'de Moskova'da kaldığı otel odasında üzerinde bir USB bellek ile yakalanmış, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Güvenlik görevlileri, USB'nin içinde devlet sırlarının bulunduğunu söylüyordu.

Moskova mahkemesi Whelan'ı gizli bilgileri ele geçirmekten suçlu buldu.

Whelan daha önceki ifadelerinde suçlamaları reddetmiş ve bir Rus tanıdığından aldığı USB'nin içinde tatil fotoğrafları olduğunu düşündüğünü söylemişti.

ABD'li diplomatlar ise karar için yeterli kanıt bulunmadığını savunuyor.

Rusya'da savcılar, 17 yıldır Moskova'da bulunan ABD vatandaşı Paul Whelan için geçen ay casusluk suçundan 18 yıl hapis cezası istemişti.

Pompeo'dan açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Whelan'a verilen hapis cezasına tepki gösterdi.

Pompeo, "ABD, Rusya mahkemesinin bugün gizli duruşmayla ve tanıklara söz hakkı vermeden ABD vatandaşı Paul Whelan'a yönelik verdiği karara öfke duymaktadır. Paul Whelan'ın acil serbest bırakılmasını talep ediyoruz" açıklamasında bulundu.