Luxemburg ve Liebknecht anıldı

Almanya Komünist Partisi'nin kurucularını anmak için her sene olduğu gibi bu sene de binlerce kişi toplandı.

91 yıl önce katledilen komünist liderler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht Berlin'de düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de dün Sol Parti'nin çağrısıyla düzenlenen yürüyüşe sıfırın altındaki hava sıcaklığına ve kara karşın aralarında bazı Sol Partili milletvekillerinin de bulunduğu yaklaşık 8 bin kişi katıldı. Sabah 10'da kentin doğusundaki Frankfurter Tor'da toplanan göstericiler, Luxemburg ve Liebknecht'in anıt mezarlarının da bulunduğu Friedrichsfelde'ye kadar yürüdüler.

“Hiçbir şey ve hiç kimse unutulmadı – Ayağa kalk ve diren” sloganıyla düzenlenen anma töreninde, ekonomik krizin emekçilere etkileri, Afganistan'daki işgale Almanya'nın katılımı ve 28 yıldır ABD'de bir hücrede tutsak olan Zenci gazeteci Mumia Abu Jamal'le dayanışma gündeme getirildi.

Avrupa'dan ve Almanya'dan çok sayıda sol, demokratik ve anti-faşist örgütün kortejlerle yer aldığı anma törenine katılmak için ülkenin farklı yerlerinden gelen bazı otobüslerin yoğun kar yağışı nedeniyle Berlin'e zamanında ulaşamadığı bildirildi.

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından 1 Ocak 1919'da Almanya Komünist Partisi'nin (KPD) kurucuları arasında yer alan Liebknecht ve Luxemburg, iktidardaki sosyal demokrat hükümetin başkanı Friedrich Ebert'in emirleri doğrultusunda 15 Ocak 1919'da Berlin'de milis kuvvetleri tarafından katledilmişlerdi.

(soL – Dış Haberler)