Barselona’da 'hırsızları halk götürecek' eylemi

Barselona’da Türkiye Konsolosluğu önünde “Hırsızları halk götürecek!” başlıklı bir eylemde konsolosluğun önüne boş ayakkabı kutuları bırakıldı.

soL - Barselona

“Ceviz Ağacı İnisiyatifi” çağrısıyla Barselona’da, Passeig de Gracia’daki Türkiye Konsolosluğu önünde “Büyük yolsuzluğa karşı Barselona ayakta: Hırsızları halk götürecek!” başlıklı bir eylem gerçekleştirildi.

İspanyolca “Türkiye Halkları ile Dayanışma” pankartının taşındığı eylemde konsolosluğun önüne boş ayakkabı kutuları bırakıldı. Noel nedeniyle kalabalık olan kent merkezinde, Katalan polisi de de eylemi iki çevik kuvvet otobüsü ile izledi.

Diğer taraftan İspanyol televizyonunda Türkiye’de düzenlenen “Hükümet İstifa” eylemleri de yolsuzluk haberleri ile birlikte ilk haber olarak yer aldı.

Katalonya’da bir Ceviz Ağacı
Haziran Direnişi sürecinde her gün gerçekleştirilen konsolosluk eylemlerinde bir araya gelenlerin inisiyatifi ile eyleme geçen Ceviz Ağacı İnisiyatifi, Katalonya’nın Barselona, Tarragona ve Sabadell kentlerinde yaşayan Türkiyelilerin buluşma adresi oldu.

“Ceviz Ağacı İnisiyatifi” geçen aylarda Inside Out projesiyle Gezi direnişçilerini Barselona’daki sokak sergisine taşımış, Gezi tutsakları ile dayanışma çerçevesinde bir mektup kampanyası organize etmiş ve 10 dilde dayanışma mesajlarını cezaevlerine ulaştırmıştı. “Alternatif Cumhuriyet Yemeği” , halklar arası meze şampiyonası organize eden inisiyatif ayrıca futbol organizasyonları, ücretsiz İspanyolca kursları ve film gösterimleri düzenliyor.
Geçen hafta Barselona sokaklarında ABD, Katalonya ve Türkiye’den büyük bir ekibin bağımsız olarak yapımını üstlendiği ve İstanbul’daki gerçek olaydan esinlenerek oluşturulmuş “Diren Merdiven” isimli kısa filmin çekimleri de çapulcuların desteği ile gerçekleştirildi.

Barselona’daki çapulcular geçen hafta, Katalonya’nın işçi kenti Sabadell’de süresiz grevdeki “Panrico” işçilerinin festivaline katılmış ve yoğun polis şiddeti, sarı sendikaların inadı ve taşeron işçilerle kırılmaya çalışılan greve Türkiyeli direnişçilerin selamını ve desteğini iletmişti. Grevdeki gıda fabrikasının yönetim kurulunda Katalan hükümetinin başkanının bir akrabasının olması ve şirketten astronomik bir ücret alması bir skandal olarak değerlendiriliyor. Diğer taraftan krizle ve ülkede gittikçe yayılan grev dalgalarıyla çalkalanan İspanya’daki muhafazakar hükümetin kürtajı sağlık durumları dışında yasaklaması ve düzenlenen protesto eylemlerine polisin çok şiddetli saldırması da İspanya’da krize eşlik eden sarsıcı gündemler arasında. Katalonya’da da geçen ay bir genç polis tarafından öldürülmüştü.

Egemen güçlerin halkın da desteği ile bağımsızlığı oylamaya hazırlandığı, diğer taraftan doğrultusu ve egemenlik iddiası liberalizmin ötesine geçemeyen ve artan ırkçılığı, sosyal sorunları, kentsel dönüşümü ve yanı başındaki büyük grevi tartışmaya pek de istekli olmayan Katalan toplumu, İspanya monarşisini karşına alıp almamak konusunda da kararsız.