AKP'den TTIP’ye 'arka kapıdan' girme formülü

AKP, 1996’da imzalanan ve Türkiye ekonomisi üzerinde büyük tahribatları bulunan Gümrük Birliği Anlaşmasını ABD ile AB arasında müzakere edilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na katılmak için “kaldıraç” olarak kullanmaya çalışıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB’den Gümrük Birliği Anlaşması konusunda çeşitli talepleri olduğunu ve bu taleplerle ilgili anlaşmaya vardıklarını söyledi.

AA’nın haberine göre Zeybekci, “AB'nin ilgili komiserlerine, Türkiye olarak taleplerimizi çok açık ve net şekilde dile getirdik. Gümrük Birliği anlaşması güncellenmez ise Gümrük Birliği anlaşmasında bizim taleplerimiz yerine getirilmezse, hele hele Gümrük Birliği ile AB ve ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasını bitirdiğinde Türkiye bunun tarafı değilse; net bir şekilde kendilerine Hükümetimizden aldığımız yetkiyle 'Gümrük Birliği anlaşmamız sürdürülemez hale gelir' diye bildirdik. O andan itibaren AB'nin ilgili komiserleri ve teknik kadrolarıyla defalarca görüştük” dedi.

20 YILLIK YIKIM TTIP’A ‘KALDIRAÇ’ OLUYOR

1 Ocak 1996’da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türkiye ekonomisine büyük hasar veren Gümrük Birliği Anlaşması’nda yapılacağı belirtilen “iyileştirmelerin” temelinde AB ile ABD arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTIP) Türkiye’nin de dahil edilmesi konusu var. AB ve ABD’de pek çok protesto eylemine konu olan TTIP’nin Gümrük Birliği’ne üye ülkelere de uygulanması masaya yatırılacak.

‘DÖRT KONUDA UZLAŞTIK’

Zeybekci, Gümrük Birliği Anlaşması’yla ilgili dört konuda uzlaştıklarını, bunları imza altına almak üzere Ahmet Davutoğlu’yla birlikte 11 Mayıs’ta Brüksel’e gideceğini söyledi. Zeybekci, bu dört başlığa ilişkin şu açıklamaları yaptı:

Talep ettiğimiz dört konuda Türkiye'nin istediği gibi uzlaştık. Bir; Türkiye'nin karar alma mekanizmalarında mutlaka yer alması. İki; AB'nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin otomatik olarak taraf olması. Üç; Türkiye'nin Gümrük Birliği kapsamındaki ürünlerinin AB içinde serbest dolaşımının önündeki engellerin ve kotaların kaldırılması. Dört; AB ile Gümrük Birliği kapsamında 1996 yılında kapsam dışında bırakılan hizmetler, kamu alımları ve tarımın görüşmelere dahil edilmesi. Bu dört alanda bizim talep ettiğimiz dört şartın dördü de kabul edildi.

Zeybekci, yapılacak düzenlemelerin “Gümrük Birliği Anlaşması üzerinde bugüne kadar ilk defa yapılan kapsamlı iyileştirmenin ilk önemli adımı olacağını" iddia etti.