AKP'den ihracatçı ve bankacı patronlara iki yeni destek daha!

Patron partisi AKP, ihracatçı patronlara Eximbank ve diğer bankalar aracılığıyla yüzde 100'e kadar kefalet sağlayacak, üstelik komisyon ücreti de alınmayacak şekilde yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor... Öte yandan BDDK, bankacı patronları rahatlatacak yeni bir karar üzerinde çalışıyor.

Hazine'den ihracatçı patronlara kredi kolaylığında ikinci bir müjde verildi. Yapılacak yeni düzenlemeyle Eximbank’ın yanı sıra diğer bankalar aracılığıyla da ihracatçı patronlara yüzde 100’e kadar kefalet sağlanabilecek. Ayrıca kefalet yararlanıcılarından alınan komisyon ücreti sıfırlanacak.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Hazine destekli kredi garanti sistemi, yeni düzenlemeyle ihracatçı patronlar için daha etkin hale getirilecek. Eximbank'ın yanı sıra diğer bankalar aracılığıyla da ihracatçılara yüzde 100'e kadar kefalet sağlanabilmesinin önünü açılacak. Ayrıca kefalet yararlanıcılarından alınan komisyon ücreti de sıfırlanacak.

Bu kapsamda Hazine Müsteşarlığının kredi garanti kurumlarına aktarabileceği kaynağın azami limiti, 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarılacak. Yeni limit artışıyla 250 milyar liralık kefalet hacminin oluşması bekleniyor. 

Yeni düzenlemenin kısa süre içerisinde Başbakanlığa sevk edileceğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, böylece Hazine desteği ile kullandırılacak olan kefaletler ile artan finansman imkanlarının daha fazla sayıda zor durumdaki şirkete daha hızlı bir şekilde ulaşabileceğini vurguladı. Yeni düzenleme ile ayrıca kefalet yararlanıcılarından alınan, binde 5 ile yüzde 1 arasında değişen, bazı kredilerde de yüzde 1'i geçen komisyon ücretinin sıfırlanacağını belirten Şimşek, bu şekilde esnafın katlandığı maliyetin azaltılmasının planlandığını söyledi.

BDDK'DEN BANKACI PATRONLARI RAHATLATACAK KARAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun, "yatırım yapılabilir" notunun kaybedilmesiyle maliyetleri artan bankaları destekleyecek bir karar almak üzere çalıştığı söyleniyor. 

BDDK, Fitch Ratings’in not indirimiyle "yatırım yapılabilir" seviyenin altına düşen bankaların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nezdinde tuttuğu döviz cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan risk oranında artışı engelleyecek bir karar üzerine çalışıyor.

BusinessHT'de yer alan habere göre, konuya yakın kaynaklar, not indirimi sonucunda kredi munzam karşılıklarının yüzde 50’den yüzde 100’e yükseltilerek sermaye yeterlilik oranlarının etkilenmemesi için Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) BDDK'den aldığı oluru takiben Basel’e başvuru yaptığını söyledi. Başvurunun henüz sonuçlanmamakla birlikte Basel tarafında olumlu karşılandığı belirtildi. Basel'den cevabın beklendiği süreçte de BDDK’nin bankaların munzam karşılıkları artırmamaları için karar almak üzere olduğu ifade ediliyor.

Bu kararın da, bankaların kredi maliyetlerinde artışın engellenmesiyle sistemi rahatlatarak kredi büyümesini teşvik etmesi, bu açıdan hem bankacı patronlar için olumlu etki yapması bekleniyor.

NOT İNDİRİMİ BANKA MALİYETLERİNİ ARTIRMIŞTI

Fitch’in not indirimiyle son "yatırım yapılabilir" notunu da kaybeden bankaların portföylerinde bulunan eurobond tahvilleri ve TCMB'de tuttukları dövizin risk ağırlığı yükseldi. Diğer taraftan kredi karşılığında TCMB'ye yatırılan munzam karşılıkları oranı da yüzde 50'den yüzde 100'e çıkıyor ki bu hem sermaye yeterlilik oranları düşürücü hem de maliyetlerin artmasıyla kredi kanallarını tıkayıcı etki taşıyor.