Hollanda’da 'aile içi şiddet' konuşuldu

Hollanda’nın köklü işçi örgütlerinden olan Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği’nin (HTİB) Leiden Şubesi'nde aile içi şiddet konuşuldu.

Hollanda’nın Leiden kentinde bulunan Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Leiden Şubesi'nde Cuma akşamı aile içi şiddet başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde konuşmacı olarak Maender sağlık kurumundan Boushra Banhammou ve Rosa Manus sığınma evinden Yvonne Hofmeester yer aldı.

Maender sağlık kurumundan Banhammou şiddete dair genel bilgi verirken, aile içi şiddetin sadece kadına karşı olmadığını erkeklerin de zaman zaman şiddete maruz kaldıklarını söyledi. Boushra Banhammou düşünüldüğü gibi şiddetin sadece Türkiyeliler ve Faslılar arasında görülmediğini, dünyanın heryerinden insanın, her türlü ırkın şiddete maruz kaldığını belirtti. Aile içi şiddetin nedenlerini de sıralayan Banhammou, en önemli nedenlerden birinin maddi imkansızlıkların yarattığı huzursuzluğun tırmanmasının olduğunu sözlerine ekledi. Çocuklarda da aile içi şiddetin etkilerinin sebep olduğu olumsuzlukların yoğun görülmesi sebebiyle çok çabuk farkedildiği de panel sırasında vurgulandı.

Sığınma evinden Hofmeester şu an çalıştığı sığınma evinin Leiden’da olduğunu ama Hollanda’nın her yerinden ihtiyacı olan herkesin gelebileceğini belirtti. Bunun yanısıra Leiden dışında da bir çok yerde sığınma evinin mevcut olduğunu da sözlerine ekledi. Sığınma evlerinin sadece kadınlar için olmadığını sayıca az da olsa erkekler için de sığınma evlerinin olduğunu belirten Hofmeester, Hollanda genelinde erkeklerin de sığınma evlerine ihtiyaç duyduklarını belirtti. Sığınma evlerine dair genel bilgi de veren Hofmeester sığınma evlerinde her kültürden insanın bulunduğunu belirtti.

Mevcut araştırmaların güncel olmadığını da belirten konuşmacılar, polis kayıtlarına göre Hollanda genelinde 2007 yılında genel olarak görülen şiddet oranının 2008 yılına göre düşük olduğunu da belirttiler.

Etkinlik Murat Ay’ın seslendirdiği parçaların dinlenmesinin ardından sonlandırıldı.

(soL - Hollanda)