Dil sorunu küçük yaşta başlıyor

Hollanda’da yapılan bir araştırmaya göre Hollanda’da yaşayan Türkiye ve Fas kökenli çocukların dil sorununun daha küçük yaşta başladığı tespit edildi.

Utrecht Üniversitesi öğretim görevlisi Ana Scheele’nın yaptığı araştırmada 6 yaş grubu çocuklar incelendi ve elde edilen sonuçlara göre bir Türkiye veya Fas kökenli çocuğun yerli bir çocuğa göre dil sorunu yaşama olasılığının daha yüksek olduğu anlaşıldı.

Ailelerin çocuklarla beraber kitap okumalarının ve gün içinde yapılan sohbetlerin çocukların okuldaki durumlarını pozitif anlamda etkileyen faktörler olduğunu belirten Scheele, Faslı ailelerin çocuklarına ana dilde kitap okuyamadıkları için çocukların hem ana dillerinde hem de Hollandaca dilinde zorlandıklarını belirtti.

Araştırma sonuçları arasında dikkat çeken bir başka konu ise Türkiye kökenli ailelerin genellikle aile arasında anadillerini kullanıyor olmasına karşın Fas kökenlilerde bu durumun değişkenlik gösteriyor olması.

Hollanda Uyum Yasası çerçevesinde Hollanda’da yaşayan yabancı kökenli vatandaşlara dil eğitimi 2007 yılında zorunlu hale getirildi. Uzun süredir yurtdışında yaşamalarına rağmen herhangi bir dil eğitimi alamayan ebeveynler bu konuda çocuklarına yardım etmek konusunda da yetersiz kalıyor.

(soL – Hollanda)