Tüzmen Rusya’dan şikayetçi

Rusya Türkiye'ye tepkisini sınır ticaretini durdurarak gösteriyor. Devlet Bakanı Tüzmen, Rusya'nın ticarete uyguladığı sınırlandırmaların rahatsız edici olduğunu söyledi ancak Rusya'nın birinci sıradaki ortağımız olduğuna değinmeden de edemedi. .

soL (HABER MERKEZİ) Gazetecilerin, son dönemde Rusya ile ticarette yaşanan sorunlara ilişkin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Tüzmen, sadece Türkiye'ye uygulanan bir sınırlamanın olmasının son derece rahatsız edici olduğunu söyledi.

Bakan Tüzmen, Türk ürünlerine uygulanan kısıtlamanın, Çin gibi, Hindistan gibi söz konusu pazarda kendilerine pazar payı kapma mücadelesi yapan ülkeler karşısında Türkiye'yi önemli bir dezavantajla karşı karşıya bıraktığını ileri sürdü.

3 haftadır bekletiliyor
Bakan Tüzmen, Türk TIR'larının şu anda Rusya'ya girememesinin özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçırılmasını gündeme getirebileceğine dikkat çekti. Kış sezonu için Türkiye'nin yeni koleksiyonları Rusya'ya gönderilmesine rağmen, 3 haftadır sınırda bekletiliyor.

Rusya'ya yapılan ihracatta tüketim mallarının ağırlıklı olduğunu belirten Tüzmen, bu nedenle de Türk ürünlerinin sınırlarda bekletilmesinin Türkiye'yi çok rahatsız ettiğini söyledi.

Bakanın aktardığına göre Rusya ticarete yönelik bir iç genelge yayımlandı. Gizli genelgede sadece Türk ürünlerine bir kısıtlama getirildi. Tüzmen, bu kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu yinelerken, "Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık" dedi.

Tüzmen, Rusya ile çok platformlu bir anlaşma yapıldığını, bu ortaklığın iki taraflı olduğunu ve Rusya'nın son dönemde yaptığı uygulamaların bu ortaklığa yakışmadığını dile getirdiklerini bildirdi.

"Rusya, birinci sıradaki ortağımız"

Bakan Tüzmen, Türkiye'nin Rusya ile ticari ilişkileri hakkında da bilgi verdi. Türkiye ile Rusya arasında bu yıl 7 milyar dolarlık ihracat ve 38 milyar dolar ticaret hacmine ulaşılması bekleniyor.

Tüzmen, Rusya için enerji anlaşmalarımız, petrolde yüzde 40 olarak bağımlı olduğumuz, gazda yüzde 65 olarak bağımlı olduğumuz bir ülke derken birçok başlıkta bölgede de beraber çalışıldığını söyledi.

"Çok emek sarf ettiğimiz bir yer ve birinci ticaret ortağımız şu anda" diyen Tüzmen, Türkiye'nin Rusya ile ticaretin, yatırımların ve hizmet çalışmalarının aynen devam ettirmek istediklerinin altını çizdi.

Gümrükler arası görüşmeler devam ediyor

Bir gazetecinin, "Rusya tarafından, Türkiye'nin girişimlerine yönelik bir geri dönüş olup olmadığına" ilişkin sorusu üzerine, Rusya'nın şu anda çalışmaların devam ettiği, gümrükler arası görüşmelerin gerçekleştirildiği bildirildi.

Bakan Tüzmen, gazetecilerin "Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık" sözlerini biraz açmasını istemeleri üzerine, "Onun herkes ne anlama geldiğini bilir" yanıtını verdi.