Kıbrıs’ta “sivil itaatsizlik” eylemi

Kuzey Kıbrıs'ta CTP hükümetinin icraatları şimdi de işadamları ve üreticileri eyleme geçirdi. Sivil itaatsizlik adı verilen eylem ile zamlar ve yürürlüğe girmesi kararlaştırılan ek vergiler protesto edilecek. Maliye Bakanı ise işadamlarına çomak sokmayın şeklinde sitem ederken, eylemi anarşik bulduğunu açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Kuzey Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KIBSO), sekiz örgütün desteğiyle CTP-ÖRP hükümetine karşı "sivil itaatsizlik" eylemi başlattı. Yapılan basın açıklaması ile eylemlerini duyuran KIBSO Başkanı Salih Tunar, "ülkede bir süredir ekonomik sıkıntı yaşandığını" belirterek, hükümetin aldığı tedbirleri, "günlük, geçici tedbirler" olarak niteledi.

Genel olarak yapılan zamlara ve konulması planlanan ek vergilere itiraz eden işadamları ve üreticiler hükümetin kamu açıklarını bu şekilde kapatmasını eleştiriyor.

Yaptıkları basın açıklamasında, hükümetlerin yanlış icraatları ile büyütülen kamu açıklarının, elektriğe, akaryakıta, seyrüsefer ve her türlü harca, fahiş zamlar yaparak, kapatmanın mümkün olmadığı belirtildi. Yapılan zamların yerel üretimin girdi maliyetlerini yükselttiği vurgulanırken, işsizlik ve göçe karşı hükümetin önlem alması gerektiği belirtildi.

Eylem çerçevesinde "elektrik faturaları ödenmeyeceği, çalışanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primleri yatırılmayacağı, araç seyrüsefer ruhsatları çıkarılmayacağı, KDV'lerin yatırılmayacağı, çalışanlarının maaş vergilerinin yatırılmayacağı ve tapu devir işlemlerinin yapılmayacağı" açıklandı.

Anarşik bir eylem
Eyleme tepki gösteren KKTC Maliye Bakanı CTP milletvekili Ahmet Uzun yaptığı açıklamada , "Bu anarşizmdir" dedi.

Basına verdiği demeçte, Uzun, Sanayi Odası öncülüğündeki 8 örgütün başlatacağını açıkladığı "sivil itaatsizlik eylemi"ne karşı yasalar neyi öngörüyorsa uygulanacağını söyledi.

Böyle bir eylem yaklaşımının anarşi ortamı yaratacağını belirten Uzun, Sanayi Odası ve diğer örgütlerin böyle bir eylem kararı alarak hata yaptığı görüşünü ifade etti.

İşadamları çomak sokarsa tekerlek dönmez
Özellikle iş adamlarının, ekonominin dönen bir tekerlek olduğunu bilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, "Eğer onlar çomak sokarsa bu tekerlek dönmez ve onların tarafına da gitmez. Devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyeceklerse, devlet de onlara sağlayacağı olanakları sağlayamayacak" diye konuştu.

Uzun, eylemin amacının, ''üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek'' olduğunu da kaydetti.
Bir soru üzerine, sanayi odası yetkililerinden kendisine görüşme talebi gelmediğini, zaten bu eylem kararı öncesinde de görüşme yapmadıklarını anlatan Ahmet Uzun, ''Onlar itaatsizlik eylemi yaparlarsa biz de yasaların gereğini yapacağız. Görüşme talepleri olursa da görüşeceğiz'' açıklamasında bulundu.

"Sivil itaatsizlik" eylemine, Ahşap Doğrama Mobilya ve Mutfak Üreticileri Birliği, Taş Ocakçıları Birliği, Süt ve Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği, Hazır Beton Üreticileri Birliği, Gıda ve Ambalaj Ürünleri Üreticileri Birliği, Girne İnşaatçılar Birliği, Mağusa İnşaatçılar Birliği ve Asfalt Üreticileri Birliği destek veriyor. Süpermarketler Birliği de yaptığı açıklamada, Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan eyleme destek verdiğini duyurdu.

Ağustos ayında da Kuzey Kıbrıs'taki sendikaların önemli bir bölümü hükümetin aldığı zam kararlarını "zamtonlar" başlıklı bir bildiri ile protesto etmişti.

Kuzey Kıbrıs'ta yerli üretim giderek azalırken, işadamları ve üreticiler hükümetten gerekli desteği görmediklerini savunuyorlar. CTP hükümeti ekonomiyi yönetebilmek adına zamlara ve ek vergilere başvururken, Kuzey Kıbrıslılar alışık olmadıkları birçok uygulama ile karşı karşıya. "Sivil itaatsizlik" eylemini CTP hükümetine muhalif siyasi partiler desteklerken, ekonomik sıkıntılar her geçen gün daha fazla tepki topluyor.