‘Kaçırdığınız parayı getirin artık…’

“İkinci Varlık Barışı” uygulamasının istenen ilgiyi görmemesi üzerine Maliye Bakanlığı harekete geçiyor. Bakanlık TUSKON, TOBB ve TÜSİAD’la birlikte patronlardan paralarını yurtiçine/kayıtiçine sokmalarını “rica edecek”.

Hükümet tarafından 10 Temmuz’da başlatılan ve istenen ilgiyi görmeyen “İkinci Varlık Barışı” uygulamasına TUSKON, TOBB ve TÜSİAD destek verecek. Kurumlar, hükümetle birlikte tek tek patronlarla temasa geçip, yurtdışına kaçırdıkları ya da yurtiçinde kayıt dışı olan paraları sisteme sokmalarını isteyecek.

“Sadece İsviçre’de 60 milyar dolar var”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, “İşadamlarımızın sadece İsviçre’de 60 milyar doları var” diyerek yurtdışına kaçırılan paranın büyüklüğü hakkında bilgi verdi.

Patronların özellikle 1980’li ve 1990’lı yıllarda yurtdışına para kaçırdıkları biliniyor. Bu dönemde yurtdışına çıkarılan kaynağın 100 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Varlık barışı uygulaması ayrıca, yurtiçinde olup da sisteme sokulmayan “kayıt dışı” kaynakların da sisteme sokulmasını öngörüyor.

Ucuz yoldan aklanma
Hükümet, Kasım 2008’de başlattığı Birinci Varlık Barışı uygulamasıyla 10,7 milyar TL’lik kısmı yurtdışından, 4,1 milyar TL’lik kısmı yurtiçinden olmak üzere toplam 14,8 milyar TL’lik kaynağı yurtiçine sokmuştu.

Yurtiçindeki kaynaklardan yüzde 5, yurtdışındaki kaynaklardan ise yüzde 2 gibi komik bir vergi tahsil edilerek, sermayenin ucuz yoldan yurtiçine/kayıtiçine sokulması, yani aklanması gerçekleştiriliyor.

“Birebir” ilgilenilecek
10 Temmuz’da başlayan ve 30 Eylül’de sona erecek olan İkinci Varlık Barışı uygulamasının beklenen ilgiyi görmemesi üzerine Maliye Bakanlığı öncülüğünde başlatılacak tanıtım atağında TUSKON, TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD aktif rol oynayacak.

Bu kurumların, üyeleri başta olmak üzere çeşitli aracılar üzerinden yurtdışında parası olan patronlarla temasa geçerek “birebir iknâya” çalışacakları belirtiliyor.

Zaman, kaçak parayı “gurbetçi parası” yaptı
“Kaçak/kayıtdışı parayı sisteme çekme” seferberliğine TUSKON, MÜSİAD, vb. İslamcı sermaye kuruluşlarının katılması nedeniyle kendine görev çıkaran Zaman, konuyla ilgili haberde kaçak para için “gurbetçi parası” nitelemesinde bulundu.

Paranın karanlık boyutunu gizlemeye çalışan Zaman, haber için “Gurbetçinin parasını Türkiye’ye çekmek için patronlar devrede” başlığını kullandı.
(soL-Haber Merkezi)